Sağlıklı Bir Ağız, Güzel Bir Gülüş İçin

Diş hekimliğinde tıbbın diğer dallarındaki uzmanlarla çalışmanın önemi

Hastanın koroner sorunu olabilir,bilmediği nörolojik bir sorunu olabilir. Bir sorun olduğunda konunun uzmanları hemen hastaya müdahale edebiliyor. Özellikle yaz aylarında genel anestezi ile yapılan sünnet operasyonlarında,kulak burun boğaz ameliyatlarında çocuk hastaların diş tedavilerini de yapma imkanı doğar. Bu çocuklarımız için büyük rahatlık. Bir de trafik kazaları var. Kazada çenesi kırılmışsa hastanın tedavisi yine aynı merkezde rahatlıkla gerçekleştiriliyor.

Kalp ameliyatı yapılacak hastaların önce ağız hijyenini sağlıyoruz. Çünkü ağız hijyeni sorunlu olan kişilere takılan kapakta bazı problemler olabiliyor. Bakteriel endokardid dediğimiz ciddi bir rahatsızlık ortaya çıkabiliyor. Kalça ya da diz protezi takılacak hastaların kesinlikle enfeksiyon riski taşımaması gerekiyor. En büyük enfeksiyon kaynağı da diş. Bu tür hastaları da muhakkak önceden görüp,enfeksiyon oluşturacak problemleri ortadan kaldırıyoruz .

İsteyene genel anestezi altında tedavi uygulanması da büyük kolaylık. Diş hekiminden korkan çocuklara olduğu kadar yetişkinlere de rahatlık sağlayan bu uygulama ile aynı anda birden fazla tedaviyi gerçekleştirmek mümkün.

DİŞ KLİNİĞİ BİRİMLERİ

Pedodonti: 0-12 yaş arasındaki çocukların ağız ve diş bakımının gerçekleştirildiği birim,oluşacak bir fobinin önlenmesi için büyük önem taşıyor. Çocuğun klinikten güzel anılarla ayrılması için gerekenler yapılmalı. Aşırı korku duyan ya da spastik özürlü çocuklarda tedavi,genel anestezi altında ya da çocuğu sakinleştirici kimi yöntemlerle gerçekleştiriliyor.

Çocuğun en geç bir yaşında bir diş kliniğine götürülmesi gerekir. Yanlış bir inanış var,dişler çıksın sonra gideriz diye. Ama dişler çıkmadan diş hekimine gitmek gerekli. Çünkü biberon çürükleri dediğimiz vakalar çok oluyor. Bunu önlemek için yapılması gerekenler çok basit;bebeğiniz süt içtikten sonra muhakkak su verin ya da ağız içinde bazik ortam sağlamak için peynir yedirin,şekerli bir yiyecekten sonra ağzını çalkalatın ya da dişlerini fırçalatın.

Çocuklarda daha sağlıklı bir diş yapısı için flour tabletleri başvurulan yöntemlerden biri. Ancak,sistemli flour alınmasının beyinde lekelenmelere neden olduğu ve kemiği kırılganlaştırdığı uyarılarını hatırlatan Çıldır,“Üstelik her gün alınması,çocukta bağımlılık hissi yaratıyor. Bu nedenle tablet yerine,flour jelleriyle sadece dişlere uygulamayı tercih ediyoruz”diyor. Diş koruyucular ve oje gibi sürülen dolgular da çocuklarının dişlerinin korunmasında kullanılan uygulamalardan. Dişe sürülen jel,özel bir ışıkla donduruluyor. Ortalama olarak 5-6 yıl dişte kalıyor ve bakterilerin yapışmasını önlüyor. Böylece çürük oluşmuyor.

İmplantoloji:Kaybedilen dişin yerine,yapay kök konuluyor ve üzerine protez yapılıyor. Gelişen implant cerrahisi sayesinde 15 dakikada bile uygulanabiliyor.

Periodontoloji:Diş eti ile dişin etrafındaki dokuyu inceleyen dala periontoloji deniyor. Başarılı bir protez,implant ya da iyi bir ağız hijyenine sahip olmak istiyorsanız periodontoloji en temel konu. Çünkü diş kayıpları çürüklerden ziyade periodontal problemlerden dolayı oluyor. Sosyal ilişkileri kötü yönde etkileyen ağız kokusundan kurtulmanın yolu da periodontal bakımdan geçiyor.

Ortodonti:Dişlerde çapraşıklık varsa kesinlikle ortodonti öneriyoruz. Bu sorunu tel takarak veya takmayarak çözüyoruz. Telsiz yöntemlerle uygulanan tedaviye invisaling deniyor. Hastadan belirli aralıklarla ölçü alınıyor. Ardından ağza şeffaf plaklar takılıyor. Bu yöntem estetik endişe taşıyanların tercih ettiği bir yöntemdir. İkinci yol olarak dişlerin görünmeyen yüzlerinden (iç taraftan) teller takılabiliyor. Ayrıca normal braketler yanında diş renginde porselen braketler de var. Bunlara estetik braketler diyoruz,dışardan daha az görünüyor daha estetik oluyorlar. Günümüzde 45 yaşındaki hastaya da ortodonti yapabiliriz ve ortalama 8 ay ile bir yıl arasında sorunu çözebiliriz.

Ortodontinin yetmediği durumlarda ise devreye ortognatik cerrahi giriyor. Protez,çene cerrahisi ve ortodonti uzmanlarının birlikte uyguladığı bu tedavi yöntemiyle alt çenenin çok ileride olması çene darlıkları,gibi birçok estetik bozukluğa sahip çene görüntüleri sorun gideriliyor.

Endodonti:Diş kökü kanalı ve kök ucu hastalıklarının tedavisi ile ilgilenen bir dal. Bu çalışmalar gerçekten çok bilimsel yapılıyor. Bilgisayar görüntüleri alınıyor,kök boyu hesaplamaları iyi yapılıyor. Çürük,iltihap nedeniyle neredeyse çekilecek duruma gelmiş olan dişler endodonti ile yeniden kazanılıyor.

Dr. Emin gökalp Baş

Total
0
Shares
Related Posts

Ağız ve Diş Sağlığı

Yeterli ve dengeli beslenme de esas olan kişinin yaşına,boyuna,cinsiyetine ve içinde bulunduğu fizyolojik duruma göre belirlenen kişinin gereksinimi olan tüm besin öğelerini yeterli miktarda besinler aracılığıyla almasıdır.
Read More

Diş Telleri Neden Kullanılır?

Diş telleri, ortodontistlerin sıkışık ya da çarpışık diş veya çeneleri düzeltmek için kullandıkları tel bazlı teçhizatlardır. Bunlara ihtiyaç duyan kişilerin çoğu erken gençlik yıllarında taktırır. Fakat yetişkinler de diş tellerinden faydalanabilir.
Total
0
Share