Sıcak Havalarda Nasıl Beslenmeliyiz ?

Her dönemde olduğu gibi yaz aylarında da yeterli ve dengeli bir beslenme gereklidir. Yaz aylarında giderek ısınan havanın etkisi…

Her dönemde olduğu gibi yaz aylarında da yeterli ve dengeli bir beslenme gereklidir.

Yaz aylarında giderek ısınan havanın etkisi ile oluşan terleme sonrası artan sıvı ihtiyacını karşılamanın en kolay yolu su içmektir. Su içmek için susamayı beklememek gerekir. Bu nedenle günde en az 2-2,5 litre su içmeye dikkat etmek gerekmektedir. Özellikle çocuklar,hamileler,yaşlılar ve sporcular aşırı su kaybettiklerinde ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirler.

Terle kaybolan sıvı ve mineral eksikliğini gidermek için hazır meyva suları,gazoz ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyva suları,ayran,bitki çayları,meyvanın kendi tadı ile yapılmış kompostolar,içecek olarak tercih edilmelidir.

Eğer kişinin herhangi bir hastalığı yok ise enerji ihtiyacını mevsim meyveleri olan karpuz,çilek,kiraz,üzüm gibi meyvelerden karşılayabilir. Vitamin ve lif açısından da zengin olan bu meyveler aynı zamanda mineral açısından da zengin olduğundan terle birlikte atılan minerallerin yerine konulmasına yardımcı olur. Salatalık,domates gibi hafif gıdalar tüketmek kilo kontrolünü sağlamaya da katkı sağladığından öğünlerde mutlaka bulundurulmalıdır.

Öğün atlamamaya özen gösterilmeli 3 ana öğün mutlaka tüketilmeli mümkünse ara öğünlerde eklenerek kişilerin öğünlerde fazla yemek yemesi engellenmelidir.

Yaz aylarında yağlı,kızartılmış ve kavrulmuş besinler yerine fırınlanmış,ızgara veya haşlama besinler tercih edilmelidir. Yağsız kırmızı et haftada 1-2 defa olmak üzere balık,tavuk gibi omega 3 yönünden zengin besinleri tercih etmek aynı zamanda kalp sağlığı açısından da önemlidir.

Özellikle yaz aylarında ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Sütlü tatlılardan dondurma iyi bir tercih olmakla beraber riskli gıdalar arasında olduğundan iyi muhafaza edilmediğinde besin zehirlenmelerine sebep olabilir. Bu yüzden tüketilen dondurmanın güvenilir bir marka olmasına ve uygun muhafaza edilmiş olmasına dikkat edilmelidir.

Yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla ortaya çıkan en önemli konulardan biri de gıda zehirlenmeleridir. Açıkta satılan gıdalar;hijyenik ortamda üretildiğinden ve muhafaza edildiğinden emin olmadığınız gıdaları tüketmeyin. Besinlerin saklanması diğer dönemlere oranla yaz aylarında daha fazla önem taşır. Buzdolabı dışında besin bırakılmaması gereklidir.

Alkol tüketenlerin alkolün diüretik (idrar söktürücü) özelliği nedeniyle daha dikkatli olması gerekiyor. Çünkü alınan alkolün vücuttan atılması esnasında sıvı ile birlikte mineral de kaybedileceğinden sıvı elektrolit dengesi bozulabilir.

Dyt. Aysu Aydın

Total
0
Shares
Related Posts

Mutlu Evlilik İçin 7 Öneri

Yaz sıcaklarının kendini göstermeye başladığı, evlilik mevsiminin açıldığı şu günlerde hayali, havuz başında, kırda düğün yapmak olan çiftlerin düşleri gerçekleşiyor.
Total
0
Share