Stres de Soğuk Algınlık Sebebidir

Bağışıklığınızı güçlendirerek soğuk algınlıktan korunabilirsiniz.

Soğuk kış günlerinde artan grip ve soğuk algınlığından korunmak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi tedaviye nazaran daha kolaydır.
Soğuk algınlığı ve grip sık sık birbiriyle karıştırılan iki aynı hastalıktır.

Soğuk Algınlığının Belirtileri:
Soğuk algınlığı genellikle virüs alındıktan 2-3 gün sonra başlar.İlk belirtiler genellikle kaşıntılı boğaz ağrısıdır. En sık görülen belirtiler burun akıntısı,burun tıkanıklığı,hapşırma,boğazda yanma ve kuru öksürüktür. Belirtiler ortalama 2-10 gün sürer.Soğuk algınlığının çok yaygın bir enfeksiyondur. Bu hastalığa yakalanma daha çok kış aylarında artmaktadır.

Soğuk Algınlığının Nedenleri:
Bunun başlıca nedenleri soğuk havada kötü havalandırılan ortamlarda daha çok zaman geçirilmesi,güneş ışınlarının daha az oluşu,daha çok toplu halde yaşanması ve burun içinin kuruması ile virüslerin hızla çoğalmasıdır.Stres de bağışıklık sistemini baskılayarak enfeksiyon etkenlerinin üremesini kolaylaştıran önemli bir risk faktörüdür.

Soğuk Algınlığının Tedavisi:
Soğuk algınlığının tedavisinde antibiyotikler etkili olmamasına rağmen,bazen kullanılmaktadır. Tedavide önce belirtilerin giderilerek hastanın rahatlatılması önemlidir. Ateşi düşürmek ve ağrıyı azaltmak için ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Hapşırma ve kaşıntı semptomlarını azaltmak için antihistaminikler verilebilir. Burun tıkanıklığı ve üst solunum yollarındaki konjesyonu azaltmak için dekonjestanlar kullanılmalıdır. Soğuk algınlığında bazı bitkisel kökenli ilaçlar,çinko,vitaminler de önerilmektedir. Bol sıvı almak,istirahat ve boğaz ağrısı için gargara ve pastiller yararlı olmaktadır.

Soğuk Alngınlığında En Önemlisi Korunmaktır
Soğuk algınlığında en az tedavi kadar önemlidir. Soğuk algınlığından korunmakta kullanılan beta glukan ekmek mayasından elde edilen doğal bir maddedir. Beta glukan bağışıklık sistemini uyararak soğuk algınlığı veya gripten korunmaya yardım etmektedir. Beta glukanın sağlıklı kişilerde günlük önerilen dozu 10-20 mg’dır. Belirli durumlarda yaşa ve kişiye göre doz düzenlenmektedir.

Dr. Suna Tuzcu

Total
0
Shares
Related Posts

Hatalar İlk Yardım Yapanın Ölümüne Sebep Olur mu?

İlkyardım sırasında, bilinçsiz yaklaşımla hasta veya yaralıya zarar verilebileceği genellikle bilinmektedir. Ancak eğitim almamış kişiler ilk yardım sırasında kendilerine de zarar verebilir, hatta ölebilirler.
Total
0
Share