Temiz Diş Formülü: İki Fırça Bir İp

Ramazan Bayramı’nda karışık beslenmenin artması genel sağlığı olduğu kadar ağız ve diş sağlığını da olumsuz etkiliyor. Bayramda diş sağlığını korumak için gerekenler bu yazıda.
Ramazan ayının bitmesiyle birlikte başlayan Ramazan Bayramı,bu yıl yaklaşık 15-16 saat açlık süreleriyle tutulan oruç ibadetinden sonra daha dikkatli beslenmeyi zorunlu hale getirdi. Ramazan Bayramı nedeniyle tatlı tüketiminin artması sonucunda ağız ve diş sağlığını korumanız daha da önemli hale geliyor.

Ağzınızı Suyla Çalkalayın
Ramazan Bayramı’nda yoğun miktarda karbonhidrat ve şeker tüketimi yapılıyor ve yemek saatleri uzun sohbetli toplantılara dönüşüyor. Bunun sonucunda rutin hayatında yemekten hemen sonra fırçalanan dişlerin bayram ziyaretleri sırasında fırçalanması gecikiyor. Böylece ağızda çürüğe elverişli ortam oluşma ihtimali artıyor. Dikkat edilmesi gereken nokta ziyaretlerde sunulan ikramların ardından ağzımızı en azından suyla çalkalayarak dişlerimizin üzerinde daha az birikinti olmasını sağlamaktır. Sakız çiğnemekse ağız ortamındaki pH değişikliğini önlemede yardımcı olabilir. Ancak unutulmaması gereken her yemekten sonra en kısa zamanda etkili bir diş fırçalama yapmaktır.

Süt veya Ayran İçmek Geçici Çözümler
Dişleri fırçalamanın yerini hiçbir şey tutamaz. Fırçalama yapılamayacaksa ağız florasında asitli ortam oluşmasını önlemek amacıyla bu tip koruyucu yöntemler denenebilir. Ama asıl olan fırçalamaktır.

Sakız çiğnemek Asidi Azaltır
Tatlı ve asitli içecekler ağzımızda asidik ortam oluşturur. Bu da dişlerin daha kolay çürümesine neden olur. Sakız çiğnemek,asidik ortamı kısmi olarak azaltır. Ancak asıl olan dişleri fırçalamaktır.

Günde Bir Kez Diş İpi Kullanılmalı
Dişler günde en az iki defa olmak üzere yemeklerden sonra mutlaka fırçalanmalıdır. Günde bir kez diş ipi yapılmalıdır. Bu önerilere uyulsa dahi fark edilmeden oluşabilecek çürükler ve diş eti sorunları için diş hekimleri düzenli olarak ziyaret edilmelidir.

Küçük Yaşta Ağız Bakımı Öğretilmeli
Çocuklara küçük yaşlardan itibaren ağız bakımı öğretilmeli ve hatta bunun için anne baba tarafından özendirilmelidir. Çocukları süt veya yoğurtla beslerken kesinlikle şeker ilavesi yapılmamalıdır. Hatta her beslenme sonrasında su verilmelidir ki ağzı temizlensin. Kek,şeker,çikolata gibi tatlı besinler verilirken içinde yapışkan gıda (karamel,bal vb.) içermeyen türleri tercih edilmelidir.

Diş İpi Fırçanın Ulaşamadığı Yerlerde Etkili
Diş arası ürün kullanımı özellikle fırçanın ulaşamadığı diş aralarını temizlemek için çok etkilidir. Bu amaçla diş ipleri ve diş arası fırçalarının kullanımı,ara yüz çürüklerinin oluşmasını önemli ölçüde azaltır. Dil fırçalamak günümüzde hemen hemen her fırçanın sırt kısmıyla yapılabilecek çok zahmetsiz bir işlemdir. Ancak çoğunlukla dillerinde çok renklenme olan hastalara tavsiye edilir. Bu grup hastalar diş hekimlerinden,işlemle ilgili bilgi alabilirler.

Dr. Yeliz Çavuşoğlu

Total
0
Shares
Related Posts

Yaşlanan Adam Sendromu

Orta yaştan sonra yaşam hanesine eklenen her yeni yıl, erkeklik hormonu testosteronun düşmesiyle birlikte fiziksel, zihinsel ve psikolojik sorunlara yol açıyor.
Total
0
Share