Testis Muayenesi Nasıl Yapılır?

Son zamanlarda gece çok sık idrara çıkma,mesanenin tam boşalmadığı gibi bir his ve kesik kesik idrar yapma gibi sorunlar yaşıyorsanız testis muayenesi yaptırın!

Testis kanseri erkeklerdeki kanserlerin %1’ini oluşturur. En sık 15-35 yaş arası erkeklerde görülür.

Belirtileri:Esas belirti testiste şişme,kitle ve ağırlık hissidir. Her ay yapılacak iki dakikalık basit kendi kendine muayene ile testis kanserinin erken bulguları yakalanabilir.

Kendi kendine testis muayenesi nasıl yapılmalı?

  • Muayeneyi duş ya da sıcak banyo sonrası skrotum cildi gevşek olduğu zaman yapın.
  • Bir defada tek testisi muayene edin.
  • Testis yüzeyinde şişlik varsa,elle muayene için hafifçe başparmak ve diğer parmaklar arsında yuvarlayın.
  • Testis büyümesine,sertleşmesine veya bir önceki muayeneye göre farklılık olup olmadığına dikkat edin. Eğer olağan olmayan bir şey fark ederseniz hemen kanser endişesine kapılmayın,fakat doktorunuzla temas kurun.
  • Testisin üst kısmında küçük sert bir alan ve yukarı çıkan bir tüp elle hissederseniz endişelenmeyin. Bu normal olup,bunlar sperm depolayan ve taşınan epididimis ve spermatik kordur.

Kadınlar meme kontrollerini düzenli olarak yaptırarak sağlıklarını koruma yolunda önemli bir yatırım yapıyor. Ancak erkeklerde prostat için hekime başvurma oranı,kadınlardaki kadar yüksek değil. Bunun nedeni ise çekingenlik.Prostat ve testis kanserini yaptıracağınız düzenli kontroller,basit tetkikler ve kendi kendinize muayenelerle tanıyabilir,erken tanı ile tedavinizi kolaylaştırabilisiniz.

Prostat kanseri en sık 60 yaş ve üzeri erkeklerde görülür. Tipik olarak dijital rektal muayene ve prostata özgü antijen (PSA) ölçümünü içeren prostat kan­seri taraması tartışmalıdır. Bazı doktorlar tarama nedeniyle bir çok erkeğe gereksiz cerrahi ve rad­yoterapi yapılacağını düşünmektedirler. Diğerleri taramanın gerekli olduğuna inanmaktadır. Hekimler,50 yaşından itibaren tüm erkeklere yıllık dijital rektal muayene ve PSA öl­çümü yapılmasını önermektedirler. Eğer yüksek risk grubunda iseniz (aile öy­küsü gibi) taramaya 40 yaşında başlanmalıdır. Ultrason kanseri tespit etmenin bir başka yoludur. Erken tara konduğunda prostat kanseri sıklık­la tedavi edilebilir. Kanser kemiğe sıçramadığı sü­rece belirtiler prostat büyümesine benzerdir.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

500 Hastalık İçin Gen Testi

Acıbadem Hastanesi Genetik Tanı Merkezi 'nde yapılan küçük bir testle, ileride bazı hastalıklara yakalanma riskinin başkalarına göre ne kadar fazla olduğu ortaya çıkıyor. Test tükürükle yapılıyor.

Gazlı İçecekler

Gazlı içecekler; şekerli suların karbondioksit gazı ile işlenerek elde edilmesi ile ortaya çıkar. Gazlı içeceklerin pH değerleri 2,4 ile 4 arasında olduğu ...
Total
0
Share