Vejetaryen Beslenme

Vejetaryen beslenme, temelde ekonomik olgulardan ortaya çıkmıştır. Bu olgulardan biri, belirli miktar arazide bitkisel ürün yetiştirmeyle, hayvan yetiştirmeye göre daha çok insanın kısa sürede ve daha ucuza doyurabileceği gözlemidir.

Vejetaryen diyet besin türlerindeki sınırlamalara göre farklılık gösterir.

1.Vegan diyeti :Bunu uygulayanlar hiçbir hayvansal kaynaklı besin tüketmeyip sadece bitkilerle beslenirler. Veganlar hayvansal besinleri yemedikleri gibi,hayvandan elde edildiği için yün,ipek,deri gibi giysileri de giymez,hayvansal yağ içeren sabunları da kullanmazlar.

2.Beyaz vejetaryen diyeti:Bu diyeti uygulayanlar kırmızı eti sevmezler,tavuk ve su ürünlerini yerler.

3.Lakto-vejetaryen diyeti:Bu diyeti uygulayanlar bitkisel besinlerin yanında doymuş yağdan sakınmak için çoğunluk yarı yağlı ve yağsız süt ürünleri tüketir.

4.Ova vejetaryen diyeti:Diyette bitkisel besinlerle birlikte yumurta da yer alır bunun yanında et ve süt tüketilmez.

5.Lakto-ova-vejetaryen diyeti:Bu diyeti uygulayanlar öldürülmüş hayvan ürünleri yemeyip,hayvan canlı iken ürettiği süt ve yumurtayı tüketirler. Bu uygulama Budizm ve Jainizmdeki yaşamın kutsal olduğu ve hayvan öldürmenin moral değerlere aykırı olduğu inancına dayanır.

6.Bazı gruplar da etler arasında tercih yaparlar:Bunlar arasında en geniş grup kırmızı et yemeyenlerdir. ‘Polo vejetaryen’denen grup et olarak sadece kanatlı hayvanları:‘Pesko vejetaryenler’su ürünlerini tüketirler. Buna ek olarak bazı hayvanların etleri bazı dinler tarafından yasaklanmıştır. Örneğin domuz eti,Müslüman ve Yahudiler tarafından yenmemektedir.

7.Semi-vejetaryen diyeti:Kırmızı eti tüketmeyen,sınırlı miktarda tavuk ve balık tüketenlerdir. Semivejetaryenler yumurta,süt ve türevlerini serbestçe tüketirler. Bu tür diyetlerde tavuk derisiz,süt ve türevleri az yağlı olduğundan kalp sağlığını koruyan diyet olarak düşünülmüştür. Günümüzde sıklıkla önerilen diyet tipidir.

Dyt. Burcu İnce

Total
0
Shares
Related Posts

Yaz Aylarında Beslenme

Yaz aylarında giderek ısınan havanın etkisi ile oluşan terleme sonrası artan sıvı ihtiyacını karşılamanın en kolay yolu su içmektir. Su içmek için susamayı beklememek gerekir. Bu nedenle günde en az 2-2,5 litre su içmeye dikkat etmek gerekmektedir.

Reflü ve Beslenme Tedavisi

Her 10 kişiden 4’ünde görülebilen reflü, yemekten 30-60 dakika sonrasında oluşan ve uzanıp yatmakla başlayan veya artan yanma şeklinde kendini gösterebilir.
Total
0
Share