Vejetaryen Çocuk ve Adölesan

Vejetaryen diyetlerinin diyabet, kanser, koroner kalp hastalıkları gibi hastalıkları engelleyici rolü olabilir.

Vejetaryen diyetlerinin diyabet,kanser,koroner kalp hastalıkları gibi hastalıkları engelleyici rolü olabilir. Bu yüzden birkaç literatüre de vejetaryen diyetlerinin çocuklara yararlı olduğu rapor edilmiştir.

Yapılan bir araştırmada;yaşları 1,5-4,5 arası olan vejetaryen çocukların,vejetaryen olmayan çocuklara göre protein,yağ daha düşük iken,karbonhidrat tüketimi daha yüksek bulunmuştur. Kolestrol alımı daha düşük,mikronutrientlerden C vit. E vit. potasyum daha yüksek iken,niasin ve sodyum daha düşüktür. Vejetaryenlerde serum ferritin düzeyi daha düşüktür ve D vit. alımı daha azdır.

Vegan bebeklerde enerji ve besin öğesi açığı olduğu için raşitizm,Fe eksikliği anemisi ve malnutrisyon görülebilir.Anne sütü alıyorsa 6. aya kadar ek besin verilmemeli,6. aydan sonra Fe kaynakları eklenmelidir.Özellikle vegan bebeklerin Ca,D vit. B12 vit. ve proteinin iyi kaynaklarına ihtiyaçları vardır.

Ergenlik çağındaki çocuklarda hızlı büyüme ve gelişme olduğu için protein,Ca,Fe,B12 vit. önemlidir. Protein kaynağı olarak soya süyü,tofu,fasülye,ekmek,gevrek,sert kebuklu meyveler,fındık ezmesi ve fıstık ezmesi;kemik gelişimi için Ca içerikli besinler günde 3 veye daha fazla almakta yarar vardır. Ca kaynağı olarak Ca sülfatla işlenmeden geçirilmiş tofu,yeşil yapraklı sebzeler,hardalin yeşil kısmı,keçiboynuzu,maya,lahana,Ca destekli soya sütü,portakal suyu;Fe kaynağı olarak brokoli,kuru üzüm,karpuz,ıspanak,barbunya,fasülye,bezelye ve benekli fasülye yanında C vit. ile alınması emilimi kolaylaştırır.Veganların diyeti B12 ile desteklenmelidir.

Dyt. Burcu İnce

Total
0
Shares
Related Posts

Dondurulmuş Gıdalar

Günümüzde hızlı şehirleşme ve endüstrileşme, yemek hazırlamaya yönelik ayrılan zamanın kısalması, kişisel gelir düzeyindeki artış, çalışan kadın sayısının artması...
Total
0
Share