Verem Hayvandan İnsana Bulaşır Mı?

Verem, insandan insana, hayvandan insana geçer. Verem, genelde solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır.Bu yüzden en yaygın olanı akciğer veremidir.

İnce Hastalık:Verem
İnsanların sağlığı için en tehlikeli hastalıklardan biri de veremdir. Verem hastalığına halk arasında ince hastalık,tıp dilinde tüberküloz denir. Bulaşıcı bir hastalık olan verem mikrobunu Robert Koch adında bir Alman doktoru bulmuştur. Onun için verem mikrobuna Koch Basili denir.

Bu mikrop insan vücuduna solunum ve sindirim yoluyla girer. Çabuk fark edilip önlem alınmazsa vücudu kemirir,zayıflatır. Ölüme neden olur.

Mikroplar hangi organa yerleşirse hastalık o organın adı ile anılır. Akciğer veremi,kemik veremi,gırtlak veremi,deri veremi,ilik veremi…gibi.


Verem Hayvandan İnsana Bulaşır Mı?

Verem,insandan insana,hayvandan insana geçer. Verem,genelde solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır.Bu yüzden en yaygın olanı akciğer veremidir.Vücut savunması yetersiz kaldığında ve bakteri akciğere yerleştiğinde burada yara oluşumu gerçekleşir. Bu sırada bakteri çoğalmaya devam eder. Nefes alıp verirken olmasa da hapşururken veya öksürürken bu bakteriler dış ortama geçer. Dış ortama geçen bakteri kapalı ortamlarda başka kişilerin nefes almasıyla akciğerlerine geçer. Böylece verem mikrobu diğer kişilere de bulaşmış olur. Bir diğer bulaşma yolu ise pastörize edilmemiş sütlerle beslenenlerde görülür. Gelişmiş ülkelerde pek görülmese de inek sütü ile beslenen,iyi kaynatılmamış ya da pastörize edilmemiş sütlerin içilmesi sonucu ortaya çıkar.

Kimler Risk Altında?

Günümüzde en riskli kişiler aids hastalarıdır. Bu durumda vereme yakalanma riski artmaktadır. Ekonomik seviyesi düşük,sağlık ihtiyaçları yeterince karşılanamayan kişilerde vereme yakalanma daha sık görülür. Beslenme verem hastalığının önlenmesinde çok önemlidir. Maddi imkansızlıklar yüzünden dengeli ve yetersiz beslenen kişilerde görülme ihtimali fazldaır. Bu genelde sosyoekonomik düzeyi düşük gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkan bir problemdir. Kalabalık ortamlarda bulunma,şehir hayatı risk faktörlerindendir. Bunun yanında yapılan çalışmalar ırklar arası farkın da verem hastalığında etkili olduğunu göstermektedir. Kan grubu AB olanlar,0 olanlara göre vereme daha çok yakalanmaktadir. Alkol kullanımı verem riskini 10 kat arttırır. Ayrıca şeker hastalığı,çok stresli bir yaşam,kanser bu hastalığın oluşmasında etken rol oynamaktadır.


Verem Tedavisi

Tıp bilimi ilerledikçe verem mikrobunu yok edici ilaçlar yapıldı. İnsanları bu hastalıktan korumak için aşılar bulundu. Verem aşısına B.C.G. aşısı denir. Beslenmeye dikkat etmeli,bağışıklık sistemini güçlü tutmalı (C vitamini bunun için çok önemlidir) ve iyi dinlenmesi gerekir. Verem tedavisi uzun sürelidir ve doktor gözetiminde olmak gerekir. Doktor isterse tedavi süresini uzatabilir. İlaçlar genelde birden fazladır. Çünkü bakteriler tek bir ilaca karşı direnç gösterebilirler. Unutmamak gerekir ki erken tani ve dolayısıyla tedaviye çabuk başlamak çok önemlidir. Böylece hastalığın başkalarına bulaşmasının önüne geçilir ve iyileşme süresi kısalır.


Verem Aşısı
Ülkemizde ilk kez 22 Aralık 1952 tarihinde yapılmaya başlanmıştır. Bu aşıyı sağlık kuruluşlarında bütün insanlar ücretsiz olarak yaptırabilir. Zaman zaman kent,kasaba ve köylerde B.C.G. aşı kampanyaları açılır,aşı yapılır. Bu aşı okullarda öğrencilere de uygulanır. B.C.G. aşısı yapıldığında verem mikropları vücudumuza girse de bizi hasta etmezler. Son yıllarda verem hastalığı ile yapılan savaş başarıya ulaşmış,hastalık önemli ölçüde azalmıştır.
Verem Savaş Dernekleri
Yurdumuzda veremle savaşmak,kişilerin vereme yakalanmasını önlemek,hasta olanları sağlığa kavuşturmak amacı ile Verem Savaş Dernekleri kurulmuştur. Halkı verem tehlikesine karşı uyarır. Onları bu konuda aydınlatır. Hastalanmamak içi neler yapılması,nelerin yapılmaması konusunda bilgi verir. Veremli hastaların sanatoryum denilen verem hastanelerinde iyileştirilmelerini sağlar. Ayrıca zayıf yapılı,kolaylıkla vereme yakalanabilir kişilerin prevantoryum denilen dinlenme yerlerinde bakımlarına yardımcı olur.

Verem hala bütün dünyada tıbbi ve ekonomik imkanı yetersiz olan insanlar arasındaki başlıca ölüm nedenidir. Bu bakterinin dünyada 1.7 milyar insanda bulunduğu ve her yıl 3 milyon insanın bu yüzden öldüğü tahmin ediliyor. Her yıl 10 milyon civarında yeni verem hastaları ortaya çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tüm ölümlerin yüzde 6’sının veremden kaynaklandığını tahmin etmektedir.

Verem Hastalığının Belirtileri
  • Geceleri terleme ve hafif ateşlenme,
  • Kesik kesik öksürükler,
  • Halsizlik ve devamlı yorgunluk hali.
  • İsteksizlik
  • İnsan vücudunda zayıflama belirir. Zayıflama ilk iki ay içerisinde yavaş,sonraki aylarda daha hızlı görülür.
Veremden Korunmak İçin Alınacak Önlemler
  • Havasız yerlerde kalmamalıyız.
  • Dengeli beslenmeliyiz.
  • B.C.G. verem aşısını yaptırmalıyız.
  • Veremli hastaların eşyalarını kullanmamalıyız.
  • Veremli hastanın tabağından yemek yememeli,bardağından su içmemeli,kaşık ve çatallarını kullanmamalıyız.
  • Öksüren,hapşıran insanlardan uzak durmalıyız.
  • Açık ve temiz havada dolaşmalıyız.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Her 3 Kadından İkisi Şişman

Son yıllarda göbek çevresi ölçümüyle gündemden hiç düşmeyen şişmanlık sorunu, diyabet ve kalp damar hastalıklarına yol açması nedeniyle de önemle vurgulanan bir öncelik olmayı sürdürüyor.
Total
0
Share