- Yaz sıcaklarıyla birlikte terlemeler dolayısıyla klima kullanımı artıyor. Sıcaktan terleyen vücut klimalı ortamlardaki ani ısı değişimleri ile zaten gün içinde yaşadığı olumsuz ergonomik koşullara yenilerini eklemiş oluyor.
- Özellikle boyun ve omuz tutulmaları,,baş ağrısı gibi problemlere yol açıyor. Bunları önlemek için ofis ortamlarında doğru havalandırma koşulları yaratmaya,küçük egzersiz hareketleri ile vücudu rahatlatmaya ve doğru zamanlarda temiz havada molalar vermeye dikkat etmeliyiz.
- Bunlar dışında,klimalı ortamlara girerken vücut ısımızı alıştırmaya çalışmalıyız ve klimaları doğrudan üstümüze gelmesini önleyerek yukarıdan hava sirkülasyonu yapacak şekilde ayarlamalıyız.
- Son olarak,yaz günlerinde yediklerinizin de hafif olmasına dikkat etmeliyiz. Bol bol sıvı tüketmeli,terleme arttığı için mineral içerikli soğuk içecekler tercih etmeliyiz.
- Kalabalık ofis ortamı ve yoğun çalışma koşullarına,uygun bir havalandırma sisteminin olmaması eklendiğinde oksijen miktarının düşmesine bağlı algıda zayıflık oluşur,uygun havalandırma koşullarının sağlanmadığı ofislerde,sağlık ve iş gücü kayıplarının yaşanır.
- Bu sorunların çözümü olarak eğer çalışma ortamında iyi bir havalandırma sistemi yoksa,mini bir fan ile ortam havalandırılabilir,başka bir alternatif olarak ise uygun zaman aralıklarıyla açık havaya çıkmak tercih edilebilir.
Yaz aylarında iyice artan hastalık risklerine karşı çalışanlar için önerileri
- İş yerlerindeki havalandırma koşullarının iyileştirilmesi,
- Molaların temiz havada verilmesi,
- Klimaların doğrudan kişinin üzerine gelmemesi,
- Terlememeye özen gösterilmesi,
- Terliyken ani sıcaklık değişimlerinden uzak durulması,
- Bol su takviyesi yapılması ve hafif beslenmeye dikkat edilmesi olarak özetleyebiliriz.
Sağlık Editörü