Yeni Yılın İlk Gününde Nasıl Uyanmak İstiyorsunuz?

Eğlenceli geçen bir parti gecesinin ardından baş ağrısı, mide bulantısı ve zayıflamış bir bağışıklık sistemiyle yeni yıla uyanmak istemiyorsanız önerilerimizi gözden geçirin.

Eğlenceli geçen bir parti gecesinin ardından baş ağrısı,mide bulantısı ve zayıflamış bir bağışıklık sistemiyle yeni yıla uyanmak istemiyorsanız önerilerimizi gözden geçirin.

Akşamdan kalma,çok fazla alkol alımı sonrası vücudun verdiği reaksiyonu ifade eden bir durumdur. Aşırı alkol alımı merkezi sinir sistemini sarsarak baş ağrısına,baş dönmesine ve mide bulantısına neden olabilir. Ayrıca sürekli tuvalete gitme ihtiyacına yol açtığından susuz kalmanıza da neden olur.

Alkol alıyorsanız bunları yapın

  • Eğer yılbaşı akşamında alkol alacaksanız mutlaka yemekle beraber tüketmeye özen gösterin. Aç karnınıza alacağınız alkol çok çabuk kana kaşır,ilerleyen dakikalarda kan şekerinizde dalgalanmalara yol açarak yeme isteğinizi arttırabilir.
  • Normal bir yetişkinin metabolizması saatte 8.5 gr. alkolü (bir biranın 3/2’si) sindirip vücuttan atabilir. Ancak,bu rakam kişinin,fizik yapısına,cinsiyetine,böbreklerinin durumuna ve genetik özelliklerine göre önemli değişiklik gösterir.
  • Vücudun,uyanık olunan her bir saat için 1 çay bardağı kadar suya ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bu nedenle gün içerisinde 10 –12 bardak su içmeyi ihmal etmeyin. Asitli içeceklerden kaçının
  • Alkol aldığınız zaman yanında başta su olmak üzere bol sıvı almaya özen gösterin. Çünkü alkolle vücudumuza aldığımız toksinleri,vücuttan atmanın en etkili yolu idrar ve terdir.
  • Alkolün yanında kuru yemiş yerine,havuç,salatalık ya da elma,portakal,kurutulmuş tropikal meyveler tüketmeye özen gösterin.
  • Koyu likörler,viski gibi içkiler ertesi gün daha fazla mide bulantısı ve baş ağrısı çekmenize neden olur. Dolayısıyla berrak alkolden vazgeçmeyin. Kafeinli yapılan kokteylleri tercih etmeyin,çünkü kafein vücudun su kaybını artırır.
  • Yılbaşı akşamında ana yemeğimiz et olacaksa,öğlen yemeğinde zeytinyağlı bir sebze yemeği doğru bir seçim olacaktır,
  • Yılbaşı akşam yemeğinde,fırında,buğulama veya ızgara olarak hazırlanmış derisiz hindi eti,tavuk,balık veya yağsız et ve yanına mutlaka bol yeşil salata,ızgara veya buğulanmış sebzeler eklenmeli. Ağır yağlı yemekler ve kızartmalardan uzak durun
  • Önemli Uyarı:Yeni yılda alkollü araç kullanımına asla izin vermeyin.

Eğer sizde veya yakınızıda aşağıdaki sıkıntılar varsa acil olarak sağlık yardımı alın:

  • Alkol zehirlenmesine dair yoğun mide ağrısı,aşırı bulantı,kanlı öksürük,nefes alamama ve nöbet geçirme şeklinde belirtileriniz varsa,
  • Titreme,hızlı kalp atışı ve orada olmayan şeyleri görme veya işitme(halüsinasyonlar) gibi deliryum belirtileri varsa
  • Bilinç kaybı,idrar kaçırma,düşük ateş,düşük tansiyon,solunum yavaşlaması,terleme

Kısa bir süre içinde aşırı alkol almak genellikle “akşamdan kalma”haliyle sonuçlanır. Bu durum 8-12 saat sürebilir. Akşamdan kalma olmanın sebebi,alkol zehirlenmesidir. Aşırı alkol alınması karşısında vücut zayıf düşer. Akşamdan kalma kişiler için halk arasında önerilen pek çok şey vardır. Ama bunların hiç biri bu durumu geçirmekte etkili değildir. Vücut zehirlenmiştir ve bunu düzeltmesi vakit alacaktır.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Bayramda Tatlı Öneriler!

İç Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Koptagel İlgün'ün Bayramda ölçüyü kaçırmadan beslenme ve doğru tatlı seçimi konusundaki önerileri için okumaya devam ediniz.

Proteinler

Proteinler, karbon,oksijen, azot ve hidrojen atomlarının bir araya gelerek oluşturduğu aminoasitlerin...
Total
0
Share