Yogaya Yeni Başlayanların Bilmesi Gerekenler

Yoga, Hindistan kaynaklı fiziksel ve zihinsel disiplinleri tarif etmek için kullanılan bir kelimedir. Yoga, hiç bir sınıf, inanç, renk, ırk, cinsiyet ve yaş ayırımı olmayan, tüm insanlığa açık olan kültürel ve spiritüel bilgi dalıdır.

Yoga çalışmalarına başlamak için belki de gereken tek bir nitelik insan bilincinin gizli potansiyellerinin varlığını kabul etmek ve Yoga tekniklerini uygulayarak bilincin zirvesine ulaşmak isteğidir. Yoga sistemini dinlerden farklı yapan unsur bedene, zihne ve duygulara bakış açısıdır. Dinler bedeni, zihni ve duyguları aydınlanma yolunda bir engel ve günah aracı gibi görmektedir. Oysa Orijinal Yoga Sistemi bedenin, zihnin ve duyguların evrensel gerçeğin bir parçası olduğunu ve insanoğlunun gelişmesi, aydınlanması ve yükselmesi için nasıl kullanılması gerektiğini öğretmektedir. Yoga teknikleri sayesinde beden, zihin ve duygular temizlenince ve pozitif enerjiyle dolunca doğal olarak insan bütün olumsuz isteklerden, düşüncelerden ve eylemlerden kurtulmaktadır.

İnsan özgür iradesini olumlu yönde kullanarak özgüvenini geliştirmekte, kaderine sahip çıkmakta ve kaderin köleliğinden kurtularak özgürlüğe kavuşmaktadır. Birey başkalarından merhamet beklemeden pozitifleşme ve bütünleşme yolunda kaderini kendi çizmektedir. Yoga ilmi hayatın bütün yönlerini kapsamaktadır. Yoga teknikleri beden, zihin ve enerji sistemini temizleyerek meditasyonun daha gelişmiş aşamaları ve kozmik bilinci algılamak için temel hazırlamaktadır. Yoga çalışmalarının olumlu etkileri dünya bilim adamları ve tıp mensupları tarafından araştırılıp incelenmektedir. Bu araştırmaların neticeleri Yoga sisteminde kullanılan nefes, biyoenerji, vücut, zihin çalışmalarının bedensel ve zihinsel sağlığı düzeltmek ve korumak için çok etkili bir araç olduğunu göstermektedir.

Aşağıda doğru yoga yapmanın ayrıntılarını ve gerekli kuralları inceleyeceğiz:

Yoga tekniklerine tam olarak hakim olmadan önce doğru duruş ve doğru nefes tekniklerini bilmek gerekir. Öncelikle nefes hiçbir zaman tutulmamalı ve ağızdan değil burundan alınmalıdır. Yüz kasları, gözler ve kulaklar gerilmemelidir. Vücudun bedensel şekli düzgün olmalıdır. Yanlış oturuşlar nefes alış verişini engeller. Her duruş sonrasında kişi sırt üstü uzanıp 10 – 15 dakikalık aralıklarla gevşeme hareketleri yapmalıdır. Tüm hareketler esnasında beden faalken zihin pasif olmalıdır.

Doğru Nefes

Evrenin özünü oluşturan enerjilerden biri olan Prana enerjisini bedenimize alıp, zihnimizi dingin hale getirirken, nefesle zihnimizi denetlemeyi de öğrenebiliriz. Böylece zihin ve beden gevşeyerek, derin düşünme için de hazırlanmamıza yardımcı olacaktır. Nefes çalışmanızı, lotus duruşunda, bacaklarınız çapraz biçimde sırtınız dik olarak oturarak, sırt üstü uzanarak, sandalyede oturarak ya da ayakta yapabilirsiniz.

  • Ciğerlerinizdeki havayı yavaş ve yumuşak bir şekilde boşaltın. Nefesinizi verirken karnınızı kasarak, karnınızın aşağıya doğru indiğini hissedin.
  • Sonra burnunuzdan yavaş ve derin bir biçimde nefes alın ve karnınızı  olabildiğince şişirerek 1–2 sn. boyunca nefesinizi tutun ve yavaşça nefesinizi verin. Nefes alırken mümkün olduğunca ciğerlerinizi havayla doldurun. Bu sırada, akciğerler en alt bölümden başlayarak en üst bölüme kadar havayla dolmaya başlar. Nefes egzersizleri sırasında dilerseniz nefes alırken 1’den 3’e kadar sayabilirsiniz. Nefes verirken ise bunun iki kati kadar 6’ya kadar sayarak nefesinizi boşaltabilirsiniz.

Derse 2 Saat Kala Yemeyin

Eğer yoga alıştırmalarını şişkin, dopdolu bir mideyle uygulamaya kalkışırsanız özellikle vücudun üst kısmını döndürdüğümüz duruşlarda kramplar, baş dönmesi, bulantı, hatta kusmaya hazırlıklı olun! Ayrıca mide bütün yediklerinizi hazmetmeye çalıştığından, kan da bu organda toplanacağından enerjinizin çoğu hazma gidecek, bu da sizi hayli halsiz bırakabilir.

Ayakkabılar Sınıfın Dışına

Her yoga stüdyosunun kuralları birbirinden farklı olsa da değişmeyen tek bir şey var: Yoga sınıfında ayakkabı yok! Hepimiz tertemiz bir yerde çorap veya çıplak ayakla dolaşıyoruz, dolayısıyla kendi sağlığımıza gösterdiğimiz özeni başkaları için de gösteriyoruz.

Nasıl Giyinmeli?

Çuval geçirip, en bol kıyafetleri giyerek mi? Hayır! En önemlisi bedenin kıyafetlerin içinde rahat etmesi ve yapılacak yoga türüne uygun olmaları. Aşırı bol kıyafetler yoga uygulamaya engel oluştururken, çok bol pantolonlar bacak kirişlerini açıcı esnetmeli duruşlarda ya da bacakların kaldırıldığı pozlarda yukarı sıyrılıp toplanabilir. Bol tişörtlerin önü ve yakası aşağı eğildiğiniz duruşlarda görüşünüzü kapatır, ayaklarınızı göremezsiniz, belinizden sıyrılıp vücudunuzun üst kısmında toplaşabilir, dahası yoga eğitmeniniz bu bol giysilerin içinde yoga asanalarını (duruşlarını) düzgün yapıp yapamadığınızı da göremeyebilir. Diğer taraftan aşırı dar giysiler de eklem yerlerinizde rahatsızlık yaratabilir. Bu nedenle olabildiğince organik kumaşlardan, sade ve vücuda rahat oturan, ne bol ne de aşırı sıkı, dar giysileri tercih etmek yoga deneyiminizi daha keyifli hale getirir.

Herkes Kendi Matının Üzerine

Sınıftan içeri girdiniz, ya da çıkmak üzeresiniz, yoga matlarının hepsinin teker teker üzerine basarak geçip gidiyorsunuz… Bir dakika durun! Matlara herkes yüzünü, alnını, başını koyuyor, uzanıyor… Dolayısıyla üstlerine sağda solda dolaşıp basmak pek de hoş değil. Siz de kendi matınızın üzerine bu şekilde basılmasını istemezsiniz. Etrafınızdakileri sert bir tonla azarlamak ya da uyarmak da hoş olmayabilir. En güzeli örnek olmak, matların arasından sakınarak dolaşmak…

Başkaları da Var!

Yaşasın Baksana (Karga Duruşu)! Ayağı kaldır, öne doğru eğil… O da ne? Arka tarafta duran kişinin başına çarptık! Duruşları uygularken ve özellikle de yogaya yeni başlarken duruşa geçmeden önce matın neresinde nasıl durduğumuz bu tür kazaları büyük ölçüde engeller. Eğitmeni takip etmek bu açıdan da önemlidir. Bir duruşa başlarken ve duruştan çıkarken her zaman etrafımızda komşularımız olduğunu akılda tutmak, hareketlerimizi büyük ölçüde kendi matımızla sınırlamak istenmeyen temasları ve sıkıntılı durumları ortadan kaldırır.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Total
0
Share