Öyleyse şimdi sağlıklı bir yaşam sürdürmek için 20’li yaşlarda (ya da her yaştan insanın) bilmesi gereken 13 sağlıklı bilgiye göz atalım.
- Kan basıncınızı 120/80’ nin altında tutun
Bu kanınızı kaynatabilir. Yaklaşık her beş genç yetişkinden biri (24-32 yaş aralığında) yüksek tansiyondan muzdariptir. Sağlıklı kan basıncı 120/80’nin altında olmalıdır; ilk rakam (120) kalp çarptıkça (sistolik) damarlarda meydana gelen basıncı ölçer. Diğer rakam (80) ise kalp ritimleri arasındaki basıncı (diyastolik) ölçer. Bu rakamların yükselmesi, kalp krizi, felç, kalp, böbrek ve damar hastalıkları için yüksek risk grubuna girmek demektir. Aktif bir yaşam ve doğru beslenme bu sayıları düşük seviyede tutmak için yeterlidir. Peki ya kolun etrafına sımsıkı sarılan ve kan basıncını ölçen alete ne diyoruz? Tansiyon aleti dediğimiz bu alet doktorların (veya kendimizde ölçebiliriz) acil durumlarda kan basıncımızı kolaylıkla ölçtüğü alettir.
- Alkol tüketimini sınırlandırın
Kadınlar için günde bir bardak erkekler için ise iki bardak yeterlidir. (En azından bu seviyede kalmaya kendinizi zorlayın). Alkolün sağlığa bazı yararları olabilir (kırmızı şarap). Fakat aşırıya kaçılmaması gerekmektedir. Bira tüketimi alkollü içecekler arasında en yaygınıdır. Yapılan bir araştırmaya göre her 6 yetişkinden 1’inin ayda en az 4 kere alkolü fazla kaçırdığını göstermiştir. Yüksek tansiyonu düşürmek, karaciğer hasarını önlemek ve çok fazla içip akşamdan kalma rahatsızlıklarını yaşamamak için daha düşük miktarda alkol tüketebilirsiniz.
- Tuz tüketimini günde bir çay kaşığı ile sınırlandırın.
Taze çıtır simitlerin dayanılmaz olduğunu biliyoruz. Ama yine de siz kendinizi tutmaya çalışın. Sodyum için önerilen günlük alım miktarı 2,300 mg (yaklaşık bir çay kaşığı), ama yetişkinlerin çoğu bu miktarı aşmaktadır. Çok fazla sodyum yüksek kan basıncına katkıda bulunabilir. Bu yüzden, taze gıdalar tüketmek ve yiyeceklerin etiketlerine dikkat ederek sodyum tüketimini kontrol altında tutabilirsiniz.
- Her hafta toplam 150 dakika Aerobik Egzersizleri Yapın.
Hareket etmeye ve hafta boyunca aerobik egzersizlerinizi yapmaya devam ettikçe hafızayı geliştirmekten kalbi sağlıklı tutmaya kadar pek çok faydasını göreceksiniz. Yarı maraton koşusundan düşük seviyede egzersizlere kadar istediğiniz her türlü sporu haftada 150 dakikayı tamamlayacak şekilde yapın.
- Haftada iki kez güç arttırıcı antrenmanlar yapın.
Haftada iki kez güç ve dayanıklılık egzersizleri yapmak, canlanmış bir metobolizmadan yatakta daha iyi olmaya kadar sayısız sağlıklı faydası vardır. Hadi öyleyse ağırlıkları kapın ve kuvvet arttırıcı egzersiz planlarınıza başlayın.
- Kadınlar için günde 5 çay kaşığından fazla, erkekler için ise günde 10 çay kaşığından fazla şeker tüketilmemelidir.
Tatlılar göründüğü kadar tatlı değillerdir. Bir kutu kolanın içinde 10 küp şeker vardır ve bu da 150 kalori demektir! Aşırı tatlı tüketimi obeziteye ve kardiyovasküler problemlere yol açmaktadır. Bu yüzden tavsiye edilen miktarlara kulak asın. Asitli içecekler, hazır meyve suları veya aromalı içecekler yerine taze meyveler ya da doğal saf suyu içmeyi tercih edin.
- Dinlenirken kalp ritminiz dakikada 100 birimin altında olmalıdır.
Dinlenme anındaki kalp atış hızımız genel sağlığımız açısından önemlidir. Fakat, bu sayı yükselmemelidir. Yüksek kalp ritmi kan basıncımızın artmasına ve kardiyovasküler problemlere yol açabilir. Bu yüzden dakikada 100 ritimden fazla olmamalıdır. Aktif insanlarda sağlıklı kalp ritmi dakikada 40 birimdir. Bunun en kolay yolu, nabzınızı bulmak ve 10 saniyede ritim sayısını bularak 6 ile çarpmaktır.
- Her gece 7 ila 9 saat arası uyuyun.
Yeterli uyku düzeni stres ve depresyondan kurtulmanın ve iştahımızı kontrol altında tutmanın en iyi yoludur. Her gece yeterli miktarda uyumayı alışkanlık haline getirin.
- Kolestrol seviyesi 200 mg/Dl ‘nin altında olmalıdır.
Kandaki yağlı bir madde olan kolesterolden endişelenmesi gereken yalnızca yaşlılar değildir. Son zamanlarda yapılan bir çalışmaya göre, 20 ve 30’lu yaşlarda kanlarındaki kolesterol düzeyleri insanların ilerleyen yaşlarda kalp sorunları ile ne kadar karşılaşma durumunu belirleyeceğini ortaya koymuştur. Kandaki her desilitre başına toplam kolesterol düzeyi miligram olarak ölçülür – 200 mg / dL sağlıklı olarak kabul edilir. Basit bir kan testi ile kolesterol seviyesini öğrenebilirsiniz. Sağlıklı beslenme ve bol egzersiz yapmak ise kolesterol seviyenizin düşük kalmasına yardımcı olmaktadır.
- Bel çevresi genişliği kadınlarda 88 cm, erkeklerde ise 102 cm’den fazla olmamalıdır.
Bel çevresinin inceliği yalnızca mükemmel kota sığmak değildir. Bel çevresi ve göbek yağları kardiyovasküler rahatsızlıklar ve diyabeti de beraberinde getirir. Bel çevrenizin genişliğini kontrolde tutmak için koşu gibi mesafe aralıklı antrenmanları deneyebilirsiniz. Hem eğlenecek hem de fazla kilolarınızdan kurtulacaksınız.
- Açlık kan şekeri seviyenizi 70 ve 100 mg / dL arasında düşük tutmaya çalışın (Merak etmeyin ne anlama geldiğini şimdi açıklayacağız).
Kan şekeri kandaki glikoz miktarıdır. Ya da daha basit anlamıyla, vücutta dolaşan şeker miktarıdır. Onu erken yaşlarda kontrol altına almak, ileriki dönemlerde diyabetten korunmak için önemlidir.
- BMI yani Vücut Kitle İndeksiniz 18.5 ve 24.9 arasında olmalıdır.
Boy uzunluğu ve vücut ağırlığı ile ölçülen vücut kitle indeksi, kalp hastalığı ve yüksek tansiyon gibi bazı sağlık sorunlarının risk seviyelerini göstermede yardımcı olmaktadır. Sağlıklı bir kiloda olan erkekler ve kadınların vücut kitle indeksi 18.5 ve 24.9 arasında olmalıdır! Hareketli bir yaşam ve sağlıklı beslenme vücut kitle indeksini istenilen aralıkta tutmak için yeterlidir.
- Her gün en az 2-3 porsiyon meyve sebze tüketin.
Manava gitmek mi? Gençlerin çoğu tabaklarında yeşil ya da kırmızı sebze ve meyvelere yeterince yer vermemektedir. Ancak, lahana ve karnahabar gibi süper gıdalarla beslenmek, kanser gibi çok önemli hastalıkları önlemede yardımcı olur. Günde en az iki ya da üç porsiyon sebze meyve yemeyi alışkanlık haline getirin.
Sağlık Editörü