Bel Fıtığı Toplumda Ne Sıklıkta ve Kimlerde Görülür?

Bel fıtığı, beldeki omur kemikleri arasında bulunan ve adeta bir amortisör gibi görev yapan bu disklerin fıtıklaşması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.
Bel fıtığı nedir?
Günümüzde bel ağrıları olan hastalarda lomber disk hernisi(bel fıtığı ) sık görülmektedir.Belimizde 5 adet omur kemiği vardır. Bu kemikler arasında da disk adı verilen kıkırdaklar bulunur. Disk,özel bir bağ dokusu organıdır ve omurganın dayanıklılığına,hareketliliğine ve zorlamalara karşı dirençli olmasına,omurgaya uygulanan şok şeklindeki darbelerin emilmesine ve kuvvetin çevre dokulara dengeli bir şekilde dağılmasına hizmet eder. Bel fıtığı,beldeki omur kemikleri arasında bulunan ve adeta bir amortisör gibi görev yapan bu disklerin fıtıklaşması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. . Fıtıklaşan yani dışarıya doğru taşan disk,omurilik kanalında (spinal kanal) omuriliği veya bacaklara gelen sinirleri sıkıştırır ve hastalık böylelikle kendisini belli eder .

Toplumda ne sıklıkta ve kimlerde görülür?

  • Çalışma hayatında işgücü kaybına neden olan hastalıklar arasında %25 oranında bel fıtığı görülür. Bu hastaların iş gücü kaybı bazan 6 aya kadar uzamakta ve bu dönem ne kadar uzarsa tam kapasiteyle eski işlerine dönme oranı azalmaktadır.
  • 30-50 yaş arasında bel fıtığının gelişme riski daha yüksektir. 60 yaşından sonra daha çok,dar kanal dediğimiz diğer bir klinik durum söz konusudur.
  • Erkek kadın arasında hastalığa yakalanma oranında fark yoktur. Ancak hamilelikte,özellikle aşırı kilo alınması sonucu bel omurlarındaki basınç artarak,risk yükselmektedir.
  • Şişmanlarda hastalık daha yüksek oranda görülür ve tedavisi daha zordur.
  • Sigara içilmesinin yırtılan kıkırdağın beslenmesinin bozulmasına neden olarak,düzelmede olumsuz etkisi vardır.
  • Bazı meslek gruplarında hastalığa yakalanma oranı daha fazladır:Ağır yük taşıma ve bedene yük bindiren meslekler,uzun süre otomobil kullananlar,masa başında sürekli oturma gerektiren meslekler.
  • Düzenli egzersiz yapanlarda,özellikle bel ve karın kasları gelişmiş kişilerde hastalığa daha az rastlanır.

Hangi pozisyonlar bel fıtığı hastalığının oluşmasında etkendir?

Dr. Cengiz Çavumirza

Total
0
Shares
Related Posts

Tüp Bebek Yönteminin Tarihsel Gelişimi

1970'li yılların sonlarında ilk kez dünyanın gündemine oturan tüp bebek ve yardımcı üreme teknikleri çocuk sahibi olmayı isteyen ancak değişik nedenler ile bu olanağa sahip olmayan milyonlarca çift için umut kapısı olmuştu.

Kış Mevsimi Metabolizmanın Düşmanı

Kış mevsimi metabolizma için dezavantaj oluşturuyor. Çünkü karanlıkta uyku hormonu salgılanıyor ve bu hormon kışın daha çok salgılanıyor bu da metabolizmayı bir miktar yavaşlatan bir etkendir.
Total
0
Share