Dikkat!Uykuda nefesiniz duruyor olabilir.

Uykuda solunum durması ya da yavaşlaması olarak açıklanabilen uyku apnesi hastalığı;

Uykuda solunum durması ya da yavaşlaması olarak açıklanabilen uyku apnesi vücuttaki oksijen seviyesini düşürerek derin olan uykuyu yüzeyselleştiriyor. Gece derin uyuyamıyorsunuz,bunun sonucunda da sabah zor uyanıyorsunuz ve gün içinde uykunuz geliyor.

Uyku apnesinin neden olduğu yorgunluk ve uykusuzluk,gün içinde kişinin sık sık uykusunun gelmesine neden oluyor. Kişi uyuyamadığında dikkati dağılıyor,sinirleri geriliyor. Bu da agresif olmasına,trafikte ya da iş yerinde çeşitli kazalara yol açıyor.

Uyku apnesi kişiyi doktora getiren şikayetlerin başında horlama gelmektedir. Hava yolunda tıkanma ve daralma yaşanması,hava yolunun çevresindeki yumuşak dokuların titremesine ve küçük dilin sallanmasına neden oluyor. Bunlar sallandıkça ve titredikçe dışarıya kaba bir gürültü (horlama sesi) çıkıyor. Bu da çevreye rahatsızlık veriyor.

Uyku apnesi uykuda öldürebiliyor!
Oksijen yetersizliği en fazla hipertansiyona neden olmaktadır.Hipertansiyonun ötesinde bu insanlarda,kalp atışlarında bozukluk olabiliyor. Felçler,hatta uykuda ölümler görülüyor. Aritmiler ortaya çıkıyor. Uyku kalitesi bozulduğunda gece iyi uyuyamayan kişi eğer öğrenciyse derslerinde,çalışan ise iş yaşamında başarılı olamıyor. Kaliteli uyuyamayanlarda kişilik değişikliği meydana geliyor. Kızgın,bazen depresif eğilimli kişilik farklılıkları görülüyor. Araç kullanırken uykuya dalabiliyor,bunun sonucunda da kazaya neden olabiliyor.

Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu

Total
0
Shares
Related Posts

Bel Fıtığına Aday mısınız?

Doç. Dr. Serdar Özgen bel fıtığına yol açan 4 farklı nedenin, ameliyat kararı aldırdığını belirtiyor. Üstelik bu ameliyatlarda başarı şansı yüzde 95'lere kadar ulaşıyor.

METABOLOMICS EMBRİYO ve SPERM GÖZALTINDA

Metabolomics, embriyoların metabolik olarak değerlendirilmesini sağlayan bir yöntem. IMSI de spermi 8 bin katı büyüterek genetik hasarın tespit edilebilmesine imkan sunuyor

Jilet İzleri Artık Tarih Oluyor

Kendini jiletlemeye bağlı olarak özellikle kollarda ve göğüs ön duvarında gözlenen izler yaşam boyu kalıcıdır ve gizlenmesi zordur.
Total
0
Share