Ağlamak Sağlık İçin Faydalı Mıdır?

Duygular sizi ele geçirdiğinde ağlamak faydalı bir duygu deşarjı olabilir. Fakat tüm ortamlar üzüntüyü hafifletmek veya içini boşaltmak için müsait değildir.

Büyük adamlar veya kadınlar ağlamaz algısı popüler söylenceler tarafından beslenen kalıcı bir görüştür, fakat psikologlar ve araştırmacılar hiç de öyle olmadığı fikrindedirler. Özellikle derin ağrı, üzüntü, kızgınlık veya stres içindeyseniz gözyaşı dökmek büyük ve sağlıklı bir duygusal deşarj yöntemi olabilir.

Bir araştırma ağlama hakkındaki 140 yılın popüler araştırmalarını analiz etti her 10 kişiden 9’unun gözyaşlarını, bastırılmış duyguların dışavurumunda iyi bir yöntem olarak gördüklerini ortaya koydu. 30 ülkeden kadın ve erkek katılımcıların bulunduğu bir araştırma ağladıktan sonra en çok hissedilen duygunun rahatlama olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, terapistlerin yaklaşık %70’i ağlamanın hastalarına iyi geldiğini düşündüklerini söylemektedirler.

Duygusal Boşalma Olarak Ağlama

Ağlamanın en önemli faydası duygusal boşalma veya deşarj yoluyla hislerin arındırılmasıdır. Ağladığınızda gerilim, üzüntü ve acıya yol açan diğer duygulardan kurtulursunuz. Birçok açıdan ağlamak, içinizde birikerek çok fazla baskıya yol açan duyguları atmayı sağlayan bir emniyet vanası görevi görür.

Araştırmacılar için bunun nasıl işlediğini çözmek zor bir durum haline gelmiştir. Örneğin, bir laboratuar ortamında deneklere hüzünlü bir film izleterek gözyaşı dökmeleri sağlandığında, katılımcılar daha iyi olmak yerine, daha kötü hissettiklerini bildirmişlerdir.

Buna rağmen, insanlar sürekli dolu dolu ağlamanın kendilerini daha iyi hissettirdiğini söylemektedirler. 3000’den fazla yakın zamanda gerçekleşmiş ağlama nöbetlerini detaylı bir şekilde gözden geçiren yeni bir araştırma, çoğu kişinin ruh hallerinin ağlama sonrasında daha iyi hale geldiğini ortaya koymuştur. 196 Hollandalı kadınla gerçekleştirilen bir diğer araştırma ise 10 kişiden yaklaşık 9’unun ağladıktan sonra daha iyi hissettiği sonucuna varmıştır.

Ağlamanın bir diğer faydası ise insanları birbirine daha çok yaklaştırmasıdır. Ağlamanın evrimsel özelliklerini araştıran İsrailli bir araştırmacı, gözyaşlarının görüşü bulanıklaştırarak insanları savunmasız bırakması sebebiyle ağlamanın korunmasızlık durumunu naklettiği tahmininde bulunmuştur. Siz bu zayıf durumdayken sizi önemseyen biri size daha çok yaklaşabilir ve aranızdaki bağ daha güçlü hale gelebilir.

Ağlamak Belirli Koşullarda Ruh Sağlığına İyi Geliyor

Araştırmaya göre ağlamanın ruhsal sağlığı iyileştirmesi için bazı koşulların sağlanması gerekir:

  • Ağlamak için yanınızda bir omuz olmalı. Ağlarken sosyal destek alan kişiler, yalnız başına ağlayan kişilere göre daha fazla duygu boşalması yaşamaktadır. Bir arkadaş veya sevdiğiniz ve güvendiğiniz bir kişinin desteğini alın.
  • Problemi çözdükten sonra ağlayın. İnsanlar zaten çözülmüş bir problem hakkında ağladıklarında daha iyi hissetmektedirler. Sizi ağlamaya iten bir durumla uğraşmadan önce ağlarsanız hiçbir fayda sağlayamamanız veya daha kötü hissetmeniz olasıdır.
  • Uygun bir yerde ağladığınızdan emin olun. Ağladıkları sırada utanç veya rahatsızlık hisseden kişilerin ruh hallerinde iyileşme görme ihtimalleri daha düşüktür. Umumi bir yerde veya belirli insanların önünde ağlama konusunda kötü hissedecekseniz gözyaşlarınızı tutarak başka bir yere gitmeniz gerekir.
  • Bir ruh hali bozukluğunuz varsa ağlamak muhtemelen yardımcı olmayacaktır. Depresyon veya anksiyete bozukluğuna sahip kişilerin dolu dolu ağladıktan sonra daha iyi hissetme ihtimalleri daha düşüktür. Ağladıktan sonra kendinizi daha kötü hissediyorsanız, ruh hali bozukluğunuz olup olmadığını görmek için bir doktor veya terapistle görüşün.

Fakat gözyaşlarınızın akmasını engelleyemiyorsanız devam edin ve hepsinin akmasına izin verin – büyük ihtimalle sonrasında daha iyi hissedeceksiniz.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Renk Körlüğü

Renk körlüğü tahmin edilenden çok yaygındır. Çoğunlukla cinsiyete bağlı kalıtım gösterir. Bu yüzden erkeklerde kadınlardan çok daha sık izlenir: Yaklaşık 12 erkekten biri (%8) ve 200 kadından biri (%0.5) çeşitli derecelerde renk körüdür.
Total
0
Share