Böbrek Taşı Büyüklüğü İle Ağrı Şiddeti Bağlantılı Değil

Sık karşılaşılan sağlık problemlerinin başında böbrek taşları geliyor. Genellikle de bu hastalık ameliyatla sonuçlanıyor. Ancak, üriner sistem taş hastalıkları için açık ameliyat yapılan dönemler geride kaldı.

Sık karşılaşılan sağlık problemlerinin başında böbrek taşları geliyor. Genellikle de bu hastalık ameliyatla sonuçlanıyor. Ancak,üriner sistem taş hastalıkları için açık ameliyat yapılan dönemler geride kaldı. Artık taşı kırarken hava basıncı,lazer ya da ses dalgaları kullanılıyor. Böylece hastalar,ağrı ve acı hissetmeden taşlardan kurtuluyor.

Taşın zarar verdiğini düşünmediğimiz hastaların,taşın düşmesi için bol sıvı almasını ve hareket etmesini istiyoruz. Ancak hasta bu süreci geçmek ister ve ‘Ben bu ağrıyı çekmek istemiyorum!’ derse ve şartlar uygunsa vakit kaybetmeden müdahale ediyoruz.

TAŞ BÜYÜKLÜĞÜ İLE AĞRININ ŞİDDETİ BAĞLANTILI DEĞİL

Böbreğin içinde birden fazla odacık ve bu odacıkların ağızlan var. Taş bu odacıklardan birinin ağzını tıkarsa idrar rahat boşalamıyor ve ağrı oluşuyor. Taşın yolculuğu sırasında kanalı yırtarak geçmesi ise hem kanamaya hem de ciddi ağrılara neden oluyor. Ama unutulmamalı ki,ağrının şiddeti hastalığın şiddeti ile orantılı değil. Hiç oynamayan büyük bir taş,ağrı yapmazken küçük bir taş hareket edince çok büyük bir ağrıya neden olabiliyor.

VÜCUDUNUZU SUSUZ BIRAKMAYIN

Taşın zarar verdiğini düşünmediğimiz hastaların bol sıvı almasını ve hareket etmesini istiyoruz. Bunlar taşın düşmesini kolaylaştırıyor.

Bu süreçte bazı ilaçlar da kullanılabiliyor. Tabii bu durumda bir miktar ağrı çekmek kaçınılmaz oluyor. Ancak böbrekte idrar süzememeye bağlı bir sıkıntı varsa veya taş düşmeyecek kadar büyük ise artık müdahale zamanı gelmiş demektir! Ama hasta bekleme sürecini geçmek isterse "Ben bu ağrıyı çekmek istemiyorum"derse ve şartlar da uygunsa yine müdahale ediyoruz.

Prof. Dr. Bülent Soyupak

Total
0
Shares
Related Posts

Tekrar Sigaraya Başlama Riskine Dikkat!

2030 yılında 2 milyar sigara içicisi olacağı tahmin ediliyor. Bu da yılda 10 milyon kişinin sigaranın yarattığı hastalıklardan öleceği anlamına geliyor.

Çocuğunuzun Beslenme Çantasında Neler Olmalı?

Çocuğunuzun beslenme çantası hazırlarken ara öğün için meyve, fındık, ceviz ve özellikle badem gibi kuru yemiş, kuru kayısı, süt, meyveli yoğurt, kuruyemişli kek, ev yapımı peynirli poğaça ile ayran gibi besleyici ve tamamlayıcı gıdaları tercih edin.
Total
0
Share