Hemofili bunlardan en sık görülenidir. Bunları aileler de tesadüfen fark ediyorlar. Çoğunlukla bebek doğduğunda bulgu vermiyor,ancak yapılan bir enjeksiyon sonrasında veya sünnet sırasında ya da diş çekimi sırasında kanamanın durmaması halinde ilgili uzmanlara başvurulduğu takdirde bu hastalıklar tanınabiliyor. Teşhis ve tedavisi yapılabiliyor. Doğuştan olan kanama bozukluklarının tamamen ortadan kaldırılması mümkün değil.
Ancak kanamalar olduğunda bunları durdurmak üzere tedaviler verilebiliyor. Ayrıca kan ürünlerinden rekombinant teknoloji ile elde edilen kan pıhtılaşmasını sağlayan ilaçlar da kullanılıyor. Kanama şüphesi ya da kanama olduğunda,bu hastalıklarda ortaya çıkan eklem sakatlıkları ve organ bozukluklarının gelişmesine yönelik önlemler alınıyor. Şu anda bu tedavilerden kök hücre nakli dışındaki tüm teşhis ve tedaviler yapılabiliyor.
Demir Eksikliği Anemisi Kızlarda Çok
Tedavi nedenin belirlenmesine yöneliktir. Kişi de demirin emilim sorunu yoksa hastalığın tedavisi,30 gün boyunca ağızdan demir ilacı verilerek yapılır. Ülkemizde demir içeren gıdaların alınmasında çocuklar arasında ciddi sıkıntılar olduğundan 6 aydan itibaren bebeklere ihtiyaçları kadar demir verilmesi,bu hastalığın daha ileriki yaşlarda ortaya çıkmasını engellemektedir.
Prof. Dr. Bülent Antmen