Çocukluk Çağında Kabızlığı Nasıl Önleyebiliriz?

Düzenli tuvelete çıkmak sağlık belirtisidir. Çocukluk çağındaki kabızlık için önlem alınmazsa ilerleyen yaşlarda kronik hale gelebilir.

Çocuklara yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte lif oranı yüksek besin tüketmeye özen göstermeleri öğretilmelidir. Ve mutlaka tuvalet alışkanlığı kazandırılmalıdır. Eğer kabızlık problemi devam ediyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Yetersiz lif ve sıvı alınması kabızlık sıklığını arttırabilir. Sağlıklı beslenmenin temelleri ailede atılır. Dolayısıyla çocuk yeme alışkanlıklarını aileden özellikle anne,baba veya kardeşlerden alır.Sağlıklı beslenme alışkanlıkları sadece çocuk için değil tüm aile için uygulanmalıdır.

Çocukluk döneminde günlük alınan besin miktarlarının ve tüketilen zamanlarının farklılık göstermesi çocuğun beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkiler.

  • Çocukluk döneminde tüketilen abur,cubur tabir edilen besin tüketimi de kabızlığı pekiştirir.
  • Özellikle cips,kola,kraker,bisküvi,çikolata gibi lif yönünden yetersiz gıdalarla karın doyurmaları da kabızlığı arttırır.Bağırsak hareketlerini azaltan bu tarz gıdaların tüketimi azaltılmalıdır.
  • Posa( lif ) bitkilerde doğal olarak bulunan bitkinin sindirilmeyen kısımlarıdır. Posa kompleks karbonhidrattır.Posa diğer karbonhidratlar gibi enerjiye dönüşmez.Sebze,meyve ve kuru bakliyat gibi lif oranı yüksek gıdalar tercih edildiğinde kabızlığın ortadan kalkmasına yardımcı olması sağlanacaktır.
  • Çocuğun hareket etmesini sağlamak ve sıvı tüketimini arttırmak da bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olacaktır.
  • Kabızlığa bağlı tokluk hissi çocuklarda yetersiz beslenmeye ve buna bağlı yetersiz enerji alımı ve büyüme geriliği ile kendini gösterebilmektedir.Çocuk tek besinle değil besin çeşitliliği sağlanarak beslenmelidir.

 

Dyt. Fadime Özgök

Total
0
Shares
Related Posts

Çocuklarda Sinüzit Tedavisi

Bebeklerde ve çocuklarda, paranazal sinüsler erişkinlerdeki hacminde ve şeklinde değildir. Bu da sinüzitlerin özelliklerini değiştirdiği gibi cerrahisini de çok zorlaştırmaktadır.
Total
0
Share