Demirhindi

Bu hafta sizlerle geçtiğim hafta İstinye Park pazarında denediğim bir bitkiden söz etmek istiyorum. Yeni keşfetmiş olduğum bu bitkinin ismi, “demirhindi”. Demirhindi şerbeti hem çok leziz hem de bağırsaklar için oldukça yararlı.

Karanfil ve pekmezle yapılmakta kabızlık ve hazımsızlık probleminde etkili olmaktadır.

Demirhindi Afrika kökenli olmakla birlikte öteden beri bütün tropikal ülkelerde,özellikle de Hindistan ve Mısır’da yetiştirilen ağaç türü.
Demirhindi,20-25 m boyunda büyük bir ağaçtır. Çiçekleri,dalların ucunda sarı ya da kırmızımsı salkımlar halinde bulunur. Yaprakları yem olarak kullanıldığı gibi kaynatılarak içilen suyu solucan düşürücü olarak da kullanılır. Meyveleri yenebilir ve iç yumuşatıcıdır;ayrıca reçel ve içit yapımında da yararlanabilir.

Kullanımı

Demirhindi ağacının olgunlaşmış meyveleri baharat olarak kullanılır. Tadı ekşi olan bu baharat çok besleyicidir. Birçok yemeğe,salatalara,çorbalara,turşulara katılır. Üzerine toz şeker serpiştirilerek çiğ olarak da tüketilebilir. Ayrıca içki üretiminde,reçel ve şerbet yapımında da kullanılır.
Demirhindi meyvesinin müshil ve iç yumuşatıcı bir etkisi vardır. Tahriş edici olmadığından tehlikesizce ve kolaylıkla kullanılabilir. 20 – 60 gramı müshil etkisi gösterir. Afrika mutfağında yaygın olarak kullanılmakla birlikte bugün Hint Asya ve Latin Amerika mutfağında da yemeklere verdiği ekşi tadı ve koyu rengi ile yer almaktadır.

Dyt. Aslı İçingür

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Nergis Çiçeği (Calendula)

Nergis çiçeği nedir? Nergis çiçeği faydaları nelerdir? Nergis hangi hastalıklarda kullanılır? Nergis kreminin faydaları nelerdir? Nergis bitkisinin faydaları nelerdir? Nergis çiçeği ile ilgili bilmek istediğiniz her şey bu yazımızda.
Read More

Bacopa Çiçeği

Bacopa Monnieri nedir? Bacopa çiçeği faydaları nelerdir? Bacopa bitkisi ne işe yarar? Bacopa yan etkileri nelerdir? Bacopa hakkında bilmek istediğiniz her şey bu yazımızda.
Total
0
Share