Diyabet Beraberinde Kalp Hastalıklarını Getiriyor!

Diyabet vakalarındaki artış, kalp damar hastalıklarının daha sık ve erken yaşlarda görülmesine yol açıyor.

Diyabet vakalarındaki artış,kalp damar hastalıklarının daha sık ve erken yaşlarda görülmesine yol açıyor. İşte bu yüzden diyabetiklerin kalp damar hastalığı açısından dikkatli olmaları,şikayetleri olmasa da periyodik olarak kalp muayenesinden geçmeleri öneriliyor. Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme düzeni,son 12 yılda diyabetin görülme oranını yüzde 7’den yüzde 12’ye yükseltti. Diyabet vakalarında görülen artış,kalp damar hastalıklarındaki artışı da beraberinde getirdi. Bu etkileşim sonucunda diyabet hastalarının ölüm nedenleri arasında ilk sırayı kardiyolojik rahatsızlıklar aldı.
Diyabet başta kalp,göz ve böbrek olmak üzere vücudun tüm damar sistemlerini etkiliyor. Diyabetiklerin kalp damar hastalığına yakalanma riski erkeklerde 2-3,kadınlarda ise 4-5 kat daha fazla oluyor.

Risk Grubuna Göre İlaç Kullanılmalı mı?
Kolesterol vücut için gerekli bir maddedir ancak yüksek seviyede olması kalp damar hastalığına yol açıyor. Kolesterol değerleri yüksek seviyede saptanırsa düşürülmesi gerekiyor. Özellikle diyabetik kişilerde,kalp damar hastalığı olanlarda,sigara içenlerde,hipertansiyon hastalarında ve kilolu kişilerde kolesterol düzeyinin düşürülmesi konusunda ısrarcı olunması önem taşıyor. Kolesterol düzeyi aynı olsa bile diyabet,sigara içimi ve hipertansiyon gibi risk faktörü olan bir hastada,diğerlerinden daha fazla kalp damar hastalığı olabiliyor. Risk faktörü yüksek olan kişilere ilaç verilmesi gerekiyor. Yani kolesterol değerine göre değil,hastanın risk oranına göre ilaç kullanmak önem taşıyor.

Prof. Dr. Ramazan Topsakal

Total
0
Shares
Related Posts

500 Hastalık İçin Gen Testi

Acıbadem Hastanesi Genetik Tanı Merkezi 'nde yapılan küçük bir testle, ileride bazı hastalıklara yakalanma riskinin başkalarına göre ne kadar fazla olduğu ortaya çıkıyor. Test tükürükle yapılıyor.

Skolyoz Daha Çok 10’lu Yaşlarda Ortaya Çıkıyor

Omurganın üç boyutlu eğriliği sonucu oluşan skolyoz, özellikle çocukluk döneminde daha fazla önem kazanıyor. Çoğunluğunu genç nüfusun oluşturduğu ülkemizde yüzde 70'i 18 yaş altında olan yaklaşık 2,5 milyon skolyoz vakasının olduğu biliniyor.
Total
0
Share