Emzirmeye Kolay Başlangıç İçin Öneriler

Emzirme, her şeyden önce sabır, irade ve direnme gerektirir.

Bebeği tam anlamı ile doyuracak sütün gelmesi bazen belli bir süre alabilir. Anne sütünün gelmesi kadından kadına değişir. Başlangıçta kolosturum gelir,bu bebek için yeterlidir.(10 gr) Sonraki günlerde memelere süt gelişi artar. Anne emzirirken önce bir memesindeki sütü boşaltmalı,bebek doymadıysa diğer memeye geçmelidir. İlk günler emzirme süresi her meme için 10dk,daha sonra 15-25’er dk sürecektir. Bebek her 2-3 saatte bir veya her istediğinde emzirilir. Eğer emmek istemiyorsa yarım –bir saat sonra tekrar denenir. İlk haftalarda 4-5 saatten fazla emzirmeden uyumasına izin vermeyin.

Emzirme tekniği:
Anne sütünün yapımı,annenin beslenmesinden bağımsız olarak bebeğin doğru teknik ve sık aralıklarla beslenmesi ile artar. Meme ucunuzu baş ve işaret parmağınızla yuvarlayarak daha belirgin hale getirebilirsiniz. Bebeği kavramadığınız kolunuzla göğsünüzü destekleyin. Başparmağınızı areola(meme ucunu çevreleyen koyu renkli bölge)1-2 cm üzerine koyun,diğer parmaklarınızla da göğsünüzü alttan destekleyin. Göğüs ucunuzu bebeğin alt dudağına değdirerek ağzını açmasını sağlayın. Ağzını açar açmaz tüm areolayı kavramasını sağlayın. Süt areolanın arkasında depolandığından ağız tüm areolayı kavramalıdır. Bebeğin burun ucu ve çenesi göğse değmemelidir. Sabırlı olun,tam kavrama için birkaç kez deneme gerekebilir.

Emzirmenin başarı ile sürdürülmesi için:
Annenin sakin gürültüsüz bir ortamda oturması gerekir. Bebeğin kollarının ağız meme temasını önlememesi sağlanmalıdır. Bebeğin burnunun açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Anne meme başını bebeğin yanağına değdirerek arama refleksini uyarıp bebeğin meme başını bulmasını sağlamalı. Areolanın tamamı bebeğin ağzında olmalı ve C şeklinde eliyle memeyi kavramalıdır. Emzirme bittikten sonra eğer bebek kendi memeden ayrılmıyorsa,parmağınızla ağzının köşesinden parmağınızla bastırın,eğer yakalamışken göğsünüzü çekerseniz meme başını zedelersiniz.

•Gebeliğiniz sırasında emzirme ile ilgili yayınları takip edin.
•Gebeliğinizde kontrollerinizi yaptırın ki doğum sonrası tıbbi bakıma muhtaç olmayan bir bebeği çok kolay emzirebilirsiniz.
•Doğum öncesi kontrollerde göğüslerinizi kontrol ederek,düz,çökük meme başı gibi endişelerinizi doktorunuzla konuşun.
•Bebeğinizi doğumdan hemen sonra emzirmeye başlayın,çünkü bu dönem bebeğiniz uyanık ve emme arzusu çok güçlüdür.
•Bebeğinizin sizinle aynı odada kalmasında ısrar edin ve her istediğinde emzirin. Sık emzirme sütünüzün daha çok çoğalmasını sağlar.
•Eğer bebeğiniz tıbbi nedenlerden dolayı yoğun bakımdaysa mümkün ise emzirin veya sütünüzü sağarak kap veya damlalıkla verilmesini sağlayın.
•Sütünüzdeki artışı gözlemleyin,1-2 gün içinde sütünüz artacaktır.
•Emzirme canınızı yakmaz,eğer ağrı duyuyorsanız,tutuş tekniğinizi tekrar gözden geçirin.
•Beslenme aralıkları bebeğin arzusuna göre 8-12 kez olmalıdır.
•Emzirme öğrenilen bir beceridir,kendinize ve bebeğinize zaman tanıyın.
•Bebeğiniz için en iyisini yaptığınızı bilin ve bunun devamı için kendi sağlığınıza dikkat edin.

Dr. Arzu özgeneci Öngün

Total
0
Shares
Related Posts

Sebze ve Meyvelerde Bulunan Vitaminler Hangileridir?

Vitamin ve mineral deposu olan sebze ve meyve tüketimine dikkat etmelidir. Vitaminlerin sebze ve meyveler içerisindeki dağılımı değişiktir. Bu sebeple tek bir sebze ve meyveyi sık tercih etmek yerine çeşitlilik sağlanması en doğru yöntemdir.
Total
0
Share