Glokom

Tedavi edilmediği takdirde körlüğe kadar gidebilen göz hastalığı hakkında detaylı bilgi için lütfen okuyunuz.

Glokom yüksek göz içi basıncının görme sinirini hasara uğrattığı bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde körlüğe kadar gidebilir.

Glokom dünyada körlük nedenleri sıralandığı zaman ikinci sıradaki hastalıktır. Görmesini kaybetmiş hastaların yaklaşık ¼ü nün görme kaybı sebebi glokomdur.

Göz doktoruna başvuran her 10 hastadan 1’i göz tansiyonu hastasıdır.
Eğer glokom erken tanı ile tespit edilirse tedavisi kolay ve kontrolu çok iyi olabilen bir hastalıktır.

Glokom başka bir göz hastalığı sonucu oluşmamışsa bu glokom tipine primer glokom adı verilir. Eğer göz tansiyonunu yaratan sebep bir başka göz hastalığı,ilaç vb.ise bunada sekonder glokom adı verilir.

Göz tansiyonu gözün içindeki sıvının basıncının normal değerlerin üzerine çıkmasıdır. Gözün içinde oluşan doğal göz içi sıvısı gözün renkli kısmı olan iris ile,şeffaf kısmı olan korneanın birleştiği yerden göz dışına akar. Gözün içinde yapılan sıvı ile dışarı atılan sıvı arasındaki denge bozulduğunda göz içi basıncı artar. Artan basınç görme sinirine bası yaparak görme siniri hasarına ve görme kaybına yol açar.Sıvının dışarı atıldığı bölgede ağ şeklinde oluşumlar (trabekül) bulunur. Bu ağ yapısı bedensel özellikler ve yaş ile daralır ve sıvının dışarı akışını yavaşlatır. Bu ağ yapısının yavaş yavaş kendi içinde bozulması haline açık açılı glokom denir. Eğer bu ağ yapısı başka etkenlerle aniden kapanırsa buna da kapalı açılı glokom adı verilir.

Tüm glokomların 90% ı açık açılı primer glokomlardır. Yani hastaların büyük kısmında,başka bir sebebi olmayan ve trabeküllerin zaman içinde daraldığı bir glokom tipi görülür . Yavaş seyirli ve sinsi bir hastalık olduğu için hastalar başlangıcını farketmezler. Hastalık hissedilebilir hale geldiği zaman artık birçok kayıp oluşmuştur ve bu kayıplar geri getirilemez.

Kapalı açılı glokomlarda ise genellikle ani ve şiddetli ağrı,bulantı,kusma ve görme kaybı görülür. Bu glokom türünde göz içi basıncı normal değerlerin birkaç katına çıkmıştır. Tedavi çok hızlı olmalıdır.Tansiyon normale yakın değerlere iner inmez cerrahi tedavi ile kesin sonuca gidilmelidir. Bu glokom türünde zaman kaybı geri dönüşü olmayan kayıplar yapabilir.

Doç. Dr. Bozkurt Şener

Total
0
Shares
Related Posts

Nasıl 10 kilo verdi

6 ayda 10 kilo veren üyemiz öyküsünü bizimle paylaştı, sorularımızı cevapladı.

Dinlendirici Gözlük Diye Bir Şey Yoktur

Gözlüklerde yanlış kullanıma bağlı olarak oluşan deformasyon, görme fonksiyonlarını etkileyebilir, bulanık görme, çift görme, yorgunluk ve baş ağrısına neden olabilir.
Total
0
Share