Glokomda Cerrahi Tedavi

İlaç tedavisi ile sonuç alınamayan durumlarda cerrahi tedaviye başvurulur.

Cerrahi tedavi genellikle son çaredir ama bazı şartlarda ilk seçim olabilir.İlaç tedavisi ile sonuç alınamayan durumlarda cerrahi tedaviye başvurulur.

Glokom cerrahisi göz içindeki sıvının göz dışına atılacağı yeni bir yol oluşturmaktır.
En sık kullanılan cerrahi yöntem trabekülektomi denilen yöntemdir. Birçok yeni teknik gelişmekte,denenmekte ve daha etkili ve başarılı yöntemler arayışı sürmektedir. Trabekülektomi oldukça başarılı,denenmiş ve yıllar içinde etkili olduğu kanıtlanmış bir cerrahi tekniktir.

Sekonder glokomlar denildiği zaman,yani başka sebeplerle oluşan glokomlar denildiği zaman akla gelen türler;kortizon kullanımına bağlı glokomlar,aşırı ilerlemiş kataraktlara bağlı glokomlar ve göz içi iltahaba bağlı glokomlardır. Daha başka türleri olmasına rağmen en önemli nedenler bunlardır ve özellikle kortizon glokomları ülkemizde sık raslanan glokom türlerindendir. Gereksiz kullanılan veya gerektiği için uzun süreli ve yüksek dozda kullanılan kortizon gözde katarakta ve glokma sebep olabilir.

Az görülen fakat saptanması ve tedavisi daha zor olan glokom tiplerinden biride çocukluk çağı glokomlarıdır. Yaşamın başında göz içi basıncındaki artış gözde ve korneada büyümeye sebep olur. Her 12 000-18 000 doğumdan biri glokomlu çocuklardır. Tüm glokom tiplerinin 1 % ü olmasına rağmen tedavi zorluğu ve çok iyi takibi gerektiği için en zor glokom tiplerinden biridir. Çocukluk çağı glokomlarının tedavisi cerrahidir. Ebeveynlerin büyük gözlü doğan veya göz boyutları hızlı büyüyen çocuklarını muhakkak göz kontrolauna götürmeleri gerekir.

Katarakt ve glokomun birlikte olduğu durumlara sık rastlanır. Bu hastalıkların birarada olması sanıldığı kadar işleri zorlaştırmaz. Katarakt cerrahisi uygulanırken gerekirse glokom tedavisi olarak bazı girişimler de yapılabilir.

Glokom halk sağlığı açısından büyük önem taşır. Erken tanımlanması tedaviyi çok kolaylaştırır. Ailesinde glokom olan kişilerin daha dikkatli olması gerekir.

Günümüzde yaygın olarak yapılan ve gittikçe daha çok kişinin ilgisini çeken lazer (gözlük ve kontakt lens tedavisinde kullanılan excimer lazer) tedavisi glokom hastalarında çok dikkatli olarak yapılmalıdır. Lazer tedavisi sonrası göz içi basıncının sağlıklı ölçülmesi daha özel teknikler gerektirir ve hastaların takibi daha zordur. Göz içi basınçları iyi,uzun süredir dengede olan ve kontrolleri çok düzenli olan hastalar dışında glokomlu hastalarda lazer tavsiye edilmez.

Doç. Dr. Bozkurt Şener

Total
0
Shares
Related Posts

Çölyak Hastalığı Nedir ?

Çölyak hastası olan kişiler buğdayda arpada çavdarda ve yulafta bulunan ve gluten olarak adlandırılan bir proteinine tahammül edememektedir.

Bilgisayar başında uzun süre kalmayın!

Zamanının çoğunu hiç hareket etmeden bilgisayar başında geçiren pek çok kişi, akciğer embolisi, yani akciğer damarlarının pıhtı ile tıkanması tehlikesi ile karşı karşıya.

Dünya Alerji Haftası 16-22 Nisan

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de allerjik hastalıkların görülme sıklığı giderek artmaktadır. Veriler, toplumumuzda her 4 kişiden birinin allerjik hastalıklardan etkilendiğini göstermektedir.
Total
0
Share