Hipnoz altındayken daha rahat ve sakin hisseder, önerilere daha açık hale gelirsiniz. Hipnoz istenmeyen davranışlar üzerinde kontrol kazanmak ya da anksiyete veya ağrı ile daha iyi baş etmeye byardımcı olmak için kullanılabilir. Hipnoz sırasında önerilere daha açık hale gelmenize davranışlarınızın kontrolünü kaybetmediğinizi bilmek önemlidir.
Neden yapılır
Hipnoterapi stres ve anksiyete ile başa çıkmak için etkili bir yöntem olabilir. Özellikle, hipnoz meme biyopsisi gibi tıbbi prosedürler öncesinde stres ve anksiyeteyi azaltabilir.
Hipnozun araştırıldığı diğer durumlar:
- Ağrı kontrolü. Hipnoz, kanser, irritabl bağırsak sendromu, fibromiyalji, temporomandibular eklem problemleri, diş prosedürleri ve baş ağrısı ile ilişkili ağrılar için faydalı olabilir.
- Sıcak basması. Hipnoz, menopoz ile ilgili sıcak basması semptomlarına iyi gelebilir.
- Davranış değişikliği. Hipnoz, uykusuzluk, yatak ıslatma, sigara içme, obezite ve fobilerin tedavisinde bir dereceye kadar başarı ile kullanılmaktadır.
Riskler
Eğitimli bir terapist veya sağlık profesyoneli tarafından yürütülen hipnoz, güvenli, tamamlayıcı ve alternatif tıp tedavisi olarak kabul edilir. Ancak, hipnoz ağır ruhsal hastalığı olan kişilerde uygun olmayabilir.
Hipnozun yan etkileri nadir olmakla birlikte:
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi ve uyuşukluk
- Anksiyete veya sıkıntı
- Sahte anılar oluşturma
Hipnozu, hayatınızda daha önceki anıları yeniden yaşamanıza yardım etmesi amacıyla yaş geriletme için kullanırken özel tedbirler alın. Bu uygulama hala tartışmalara yol açmaktadır ve kullanımının desteklenmesi için kısıtlı derecede bilimsel kanıt vardır. Güçlü duyguların oluşmasına, anıların değiştirilmesine veya sahte anıların oluşturulmasına yol açabilir.
Nasıl hazırlanılır
Hipnoz için özel bir hazırlık gerekmez. Fakat rahat hissetmek için rahat kıyafetler giymek için iyi bir fikir olabilir. Ayrıca seans sırasında uyumaya meyilli hale gelmemek için öncesinde iyi dinlendiğinizden emin olun.
Hipnozu gerçekleştirmesi için terapist veya sağlık uzmanını dikkatli bir şekilde seçin. Güvendiğiniz birinden bir tavsiye alın. Gitmeyi düşündüğünüz terapist hakkında olabildiğince fazla bilgi edinin. Sorulara şurdan başlayabilirsiniz:
- Psikoloji, tıp, sosyal hizmet veya diş hekimliği gibi alanlardan birinde eğitiminiz var mı?
- Bu eyalette uzmanlık alanınızda lisansınız var mı?
- Nerede okula gittiniz ve lisansüstü eğitiminizi nerede yaptınız?
- Hipnoterapi alanında ne kadar ve hangi okullarda eğitim aldınız?
- Hangi meslek kuruluşlarına bağlısınız?
- Ne kadar süredir bu uygulamayı yapıyorsunuz?
- Ücretler nelerdir?
- Bu hizmeti sigorta karşılıyor mu?
Karşılaşabileceğiniz durumlar
Terapist hipnoz sürecini size açıklayarak beklentilerinizi gözden geçirecektir. Daha sonra terapist nazik, dingin bir ses tonunda konuşarak rahatlama, güvenlik ve refah hissi yaratan imgeler tarif eder. Alıcı durumu geçtiğinizde terapist, acıyı azaltma veya sigara içme isteğini ortadan kaldırma gibi amaçlarınızı başarmak için önerilerde bulunur. Ayrıca terapist amaçlarınızı başardığınıza ait canlı, anlamlı zihinsel imgeleri canlandırmanıza yardımcı olabilir. Seans bittiğinde kendiniz hipnoz halinden çıkabilirsiniz veya terapistiniz trans benzeri duruma son vermenize yardım eder.
Bazen filmlerde veya televizyonda tasvir edilenin aksine, hipnoz altında iken davranışların kontrolü kaybedilmez. Ayrıca kişi, her şeyin farkındadır ve hipnoz altında olanları hatırlar. Zamanla kendi kendinizi hipnoz edebilirsiniz. Bu yetiyi, kemoterapi seansı sonrası gibi durumlarda gerekli olduğu şekilde kullanabilirsiniz.
Sonuçlar
Hipnoz insanlara ağrı, stres ve anksiyete ile baş etme konusunda yardımcı olabilir. Ayrıca sigarayı bırakma ya da kilo vermek için kapsamlı bir programın parçası olarak da etkili olabilir. Bunlara rağmen hipnoz herkes için uygun değildir. Örneğin, hipnozun etkili bir hale gelmesi için yeterince hipnoz moduna giremeyebilirsiniz. Bazı terapistler, kişinin hipnoz etkisine girme ihtimali ne kadar yüksek ise hipnozun o derece fayda sağlayacağına inanmaktadırlar.
Sağlık Editörü