Kabızlıkta Beslenme

Sindirim sistemi, yaşamın sürekliliği için gerekli olan besin maddelerinin sindirim ve emilimini sağlayarak vücudun kullanabileceği şekle dönüştüren organlar bütünüdür.

Sindirim sistemi yapıları başlıca; ağız, tükrük bezleri, yemek borusu, mide ve barsaklardan oluşmaktadır.

Sindirim sistemimiz beslenme biçimimizden çok etkilenmektedir. Hızlı ve çok miktarda yemek yemek, düzensiz beslenme ve hareketsizlik sindirim sistemini zorlar ve konstipasyon (kabızlık) gibi problemler ortaya çıkabilir. Kabız olduğunuzda,dışkılama sıklığınız azalır. Dışkınız katı, sert, küçük hacimli olur ve beraberinde şişkinlik, gerginlik, rektal dolgunluk ya da dışkıyı tam boşaltamama hissi oluşur.

Dışkılama sıklığı normalde günde 3 kez ile haftada 3 kez arasında değişirken,bireysel farklılıklar gösterebilmektedir. Klinik tanımlamada ise,kabızlık sorunu yaşıyorsunuz diyebilmemiz için belirtilerin en az ikisini taşımalısınız.

Kabızlık görülmemesi ve sindirim sisteminizin sağlığı için;

  • Yeterli su ve sıvı (2 –2,5 litre) tüketmelisiniz.
  • Posa içeriği fazla olan sebze yemeği ve bol yeşil salata,miktarına dikkat ederek meyve (kabuğu yenebilen meyveleri kabuğu ile yemelisiniz), kuru kayısı, erik, incir (komposto olarak da tüketebilirsiniz) yemenizi öneririm.
  • Kurubaklagiller (kurufasülye, nohut, yeşil mercimek, barbunya) hem posa hem de iyi birer protein kaynağı olduğu için beslenmenizde mutlaka yer almalıdır.
  • Tam tahıllı besinler (ekmek, bulgur, kepekli makarna, esmer pirinç, yulaf ezmesi,vb.) tercih edilmelidir.
  • Bitki ve/veya meyve çayları sindirim sisteminizi rahatlatacağı için tercih edebilirsiniz. (Sinameki, müshil etkisi olan bir bitkidir. Bu bitkinin uzun süre tüketilmesi barsaktaki villüs dediğimiz yapıları bozarak barsaktan sıvı, vitamin ve mineral emilimini engeller; hem de ileride kalıcı kabızlığa neden olabilir. Bitki çaylarını tercih ederken içeriğine bakmanızda fayda var.)
  • Sindirim sistemin genel sağlığı için öğün atlamamalı ve yemeklerinizi yavaş yavaş çiğneyerek tüketmelisiniz. Özellikle kahvaltı sindirim sisteminin çalışmaya başlaması için en önemli öğündür.
  • Fiziksel aktivite de oldukça önemlidir. Haftada 3-4gün 30dakika yürüyüş hem sindirim sisteminizin çalışmasına katkıda bulunur.
  • Probiyotikler sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcıdır. Kabızlık durumunda kefir,yoğurt gibi probiyotik besinler tüketmenizi öneririz.

Dyt. Müge Özyurt

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share