Kemik Sağlığınızı Koruyacak 10 Öneri

Vücudumuzun kolonları gibi işlev gören kemiklerimiz bizi taşıyor, ayakta tutuyor, iç organlarımızı dışarıdan gelecek darbelere karşı koruyor. Kemiklerimizi korumak da bize düşüyor.

Kalbimiz,akciğerlerimiz,midemiz,safra kesemiz,mesanemiz,böbreklerimiz;hepsi kemiklerin oluşturduğu koruyucu kalkanın içinde görevlerini yapıyor. Bizi baştan aşağı korumaya almış olan bu kemiklerimize iyi bakmak da bize düşüyor. Acıbadem Bursa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. M. Nadir Şener,Acıbadem Fulya Hastanesi Fizik Tedavi,Rehabilitasyon ve Spor Hekimliği Uzmanı Doç. Dr.Tolga Aydoğ ve Acıbadem Bodrum Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Feridun Çilli,kemiklerimizi korumanın yollarını anlattı:

1. Doğru ve Yeterli Beslenin

Prof. Dr. M. Nadir Şener,D vitamini,kalsiyum,fosfor ve proteinlerin kemiklerin ana besin maddeleri olduğunu ve düzenli alınması gerektiğini belirtiyor. Ancak kadınların 50’li yaşlardan itibaren aldıkları kalsiyum miktarını artırması gerekiyor. Potasyum ise vücudumuzdan kalsiyumu uzaklaştıran asitlerin sentezini engelleyerek dolaylı yoldan kemik sağlığına katkı sağlıyor.

2. Güneşlenin

Gıda ile alınan kalsiyumun bağırsaklardan emilmesi,kandaki kalsiyum ve fosforun böbreklerden geri alınabilmesi için vücuttaki D vitamini seviyesinin yeterli olması çok önemli. Doç. Dr. Tolga Aydoğ,yeterli emilim olmayıp kalsiyum seviyesi azaldığında kemik yıkımının başladığını söylüyor. D vitamininin en önemli kaynağı ise güneş…

3. Hareket Edin

Hareket etmemizi sağlayan iskelet sisteminin sağlıklı olması yine hareketli bir yaşama bağlı… Doç. Dr. Feridun Çilli “Tempolu yürüyüşler,koşu,ip atlama,merdiven çıkma,salonda aletler ile yapılacak ağırlık çalışmaları ve her türlü egzersiz genel faydalarının yanında sağlıklı kemiklerin de altın anahtarıdır”diyor.

4. Egzersizi Doğru Yapın

Kemik sağlığı için egzersiz yaparken hatalı davranarak kemikleri riske sokmak da mümkün. Prof. Dr. Nadir Şener,bütün haftayı ofiste oturarak geçirip hafta sonu halı saha maçı gibi yüksek yoğunluklu spor yapmanın kemik ve bağ dokularda yaralanma riskini artırdığını belirtiyor.

5. İdeal Kilonuzu Koruyun

Doç. Dr. Tolga Aydoğ,sağlıklı kemiklere sahip olmak istiyorsanız yaşınıza göre vücudunuzun kabul ettiği ideal kiloya ulaşmanız ve bunu korumanız gerektiğine dikkat çekiyor.

6. Sigara ve Alkolden Uzak Durun

Prof. Dr. Nadir Şener,sigara kullanan kişilerde bağırsaklardan kalsiyum emiliminin yavaşladığını,kemik kırıklarının iyileşmesinin ise kullanmayanlara göre belirgin derecede daha yavaş olduğunu söylüyor.

7. Hormon Seviyenizi Takip Ettirin

Kemiklerin canlı doku olarak hormonların da etkisi altında bulunduğunu belirten Doç. Dr. Feridun Çilli,tiroid bezinden fazla salgılanan tiroid hormonunun kemik dokusu kaybına yol açabildiğini söylüyor. Kadınlarda menopoz nedeniyle östrojen seviyesi düştüğü için kemik kaybı da daha fazla oluyor. Erkeklerde testosteron seviyelerinin düşüklüğü de kemik kitlesinin kaybı ile doğru orantılı.

8. İlaç Kullanımına Dikkat Edin

Uzun süreli kortizon,prednizon,prednizolon ve dekzametazon gibi kortikosteroid türevi ilaçların kullanımı kemiklere zarar veriyor. Doç. Dr. Feridun Çilli,kemik erimesi riskini artıran diğer ilaçlar arasında göğüs kanseri tedavisinde kullanılan aromataz enzim inhibitörleri,antidepresanlar,metotreksat gibi kanser ilaçları,mide ülseri tedavisinde kullanılan proton pompa inhibitörleri,bazı epileptik nöbet engelleyici ilaçlar bulunduğunu belirtiyor.

9. Ayakkabı Seçimine Önem Verin

Doç. Dr. Tolga Aydoğ,kemiklerimizi dengede tutacak rahat,yumuşak ve ayağın ön tarafına yük bindirmeyen hafif topuklu ayakkabıların tercih edilmesini öneriyor.

10. Yaşınız İlerledikçe Daha Tedbirli Olun

Kemikler,yaşa bağlı olarak inceliyor ve güçsüzleşiyor. Prof. Dr. Nadir Şener,”düzenli aralıklar ile doktora gitmek,kemik yoğunluğu ölçümlerinin yapılması,dengeli bir diyet,fiziksel kapasiteye uygun bir egzersiz programı yaşlılık günlerinin kemik sağlığı açısından sorunsuz atlatılmasına yardımcı oluyor”diyor.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Osteoartrit İçin Diz Atelleri

Osteoartrit diz atelleri vücut ağırlığını dizin en çok hasar görmüş kısmından alarak ağrının azalmasına yardımcı olabilir. Bu şekilde hareket etme yeteneğinizi artırabilir ve rahat bir şekilde yürüdüğünüz uzaklığı artırabilirsiniz.

Osteoporoz

Halk arasında “kemik erimesi” olarak bilinen osteoporoz, kişilerin yaşam kalitesini bozan hastalıkların başında geliyor.
Read More

Bilgisayarlı Tomografi

Aynı zamanda BT olarak adlandırılan bilgisayarlı tomografi (BT taraması) vücuttaki kemik ve yumuşak dokuların kesitsel görüntülerinin farklı açılardan çekildiği bir dizi röntgen imajlarından oluşur.
Read More

Artroskopi

Artroskopi eklem problemlerini teşhis ve tedavi etmek için kullanılan bir yöntemdir. Operasyon sırasında cerrah düğme deliği boyutunda bir insizyon yoluyla fiber optik video kamera içeren dar bir tüp yerleştirir.
Total
0
Share