Meme kanseri nasıl tedavi edilir?
Son yıllarda meme kanseri tedavisinde bir çok tedavi olanakları ortaya çıkmıştır. Bu olanaklar,önemli ölçüde,hastalığın saptandığı safhaya göre değişiyor. Hastalık ne kadar erken safhada saptanırsa tedavi olanağı ve seçeneği o kadar fazla oluyor.
Meme kanseri tedavisi,günümüzde,uzmanlardan oluşan ekiplerce yapılıyor. Böyle bir ekip içinde cerrah,onkolog,radyasyon onkologu,radyolog,patolog,psikolog ve plastik cerrah gibi,tıbbın değişik dallarından bir araya gelmiş ve özellikle çalışma alanları meme kanseri üzerinde yoğunlaşmış hekimler bulunuyor.
Hastalığın tedavisinde kullanılan dört yöntem vardır
Bunlar;cerrahi tedavi,kemoterapi,radyoterapi,ve hormon tedavisidir.
Cerrahi tedavi nedir?
Meme kanserinin bugün bilinen en önemli tedavisi;tümörün ve tümörden kopan tümör hücrelerinin yayıldığı lenf nodlarının cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bugün ameliyatta yapılan işlem ile meme kanseri;memenin tamamı alınmadan tedavi edilmekte,hastalığın hangi evrede olduğu kesin olarak ortaya konmakta ve bu sayede yapılacak ek tedavilerin şekli ( ışın,hormon,kemoterapi) açığa kavuşturulmaktadır.
Kemoterapi nedir?
Kanser hücrelerini yokedici ilaçlarla yapılan tedavidir. Bu ilaçlar damardan verildikten sonra tüm vücuda yayılıyor. Genellikle,aynı anda birkaç ilaç birlikte verildiğinde daha etkili olduklarından,değişik kombinasyonlar halinde verilirler. Kemoterapi,belirli bir süre verilir ve sonra ara verilir. Bu aralarda hastanın kendisini toparlaması sağlanır. Daha sonra tekrar bir süre ilaç kullanıldıktan sonra ara verilir.Bazı olgularda cerrahi tedaviden sonra,ilaç tedavisi de eklemek gerekebilir. Hastalarda cerrahi tedavi sonrası yapılan tetkiklerde,herhangi bir bölgede kanser kalmamış olsa bile,koruyucu önlem olarak bir süre ilaç tedavisi yapılabilir.
Işın tedavisi (Radyoterapi) nedir?
Işın tedavisi,meme bölgesine ve koltuk altına uygulanarak,cerrahi girişimden sonra kalma olasılığı olan kanser hücrelerinin öldürülmesini sağlamak amacıyla yapılıyor. Bu tedavinin de,diğer tedaviler gibi bazı yan etkileri bulunuyor. Bu tedaviyi gören kadınların çoğu halsizlikten yakınırlar. Işın tedavisinin yan etkileri yaklaşık bir yılda kendiliğinden kaybolur. Tedavi edilen bölgedeki deri,güneş yanığı rengini alabilir. Bu da yaklaşık bir yıl içinde azalır.
Hormon tedavisi nedir?
Hormonal tedavi sürecinde amaç;büyüme ve çoğalma için gerekli olan hormonların kanserli hücrelere ulaşmasını engellemektedir. Bu tedavide hormonların çalışma biçimlerini değiştiren ilaçlar kullanılmaktadır. Bunlar genellikle ostrojen hormonunun etkisini veya üretimini azaltan ilaçlardır. Güvenli ve iyi tolere edilen bu ilaçların uzun süreli kullanımı gerekebilir.
Belirtilere dikkat edin!
- Memede elle hissedilen bir sertlik veya kitle,
- İki meme arasında son dönemde ortaya çıkan asimetri,
- Meme başında veya meme cildinde içe doğru çekinti,
- Memede kızarıklık,yara,egzama,kabuklanma,çatlama,
- Meme cildinde portakal kabuğuna benzer görünüm,
- Meme başında şekil veya yön değişikliği,
- Memede olağan dışı şişlik veya boyut artışı,
- Adet dönemlerinde memede rastlanabilenden farklı karakterde ağrı,
- Meme başından akıntı;özellikle pembe,kırmızı renkte,
- Koltuk altında sertlik,şişlik veya kitle
Doç. Dr. Bülent Orhan