Meme Kanseriyle İlgili Herkesin Bilmesi Gereken 10 Şey

Herkes meme kanserinin sadece kadınlarda ortaya çıktığını zanneder, ama bu sinsi hastalık kadın erkek ayırt etmeden herkeste görülebilecek ciddi bir kanser türüdür.

Meme kanserine farkındalık yaratmak amacıyla sayısız kampanya ve sosyal sorumluluk projeleri gerçekleşiyor. Peki ya siz bu konu hakkındaki en temel unsurları biliyor musunuz? Bilenler bilmeyenlerle paylaşsın diyerek haberimizdeki bu on maddeyi sıralayalım:

1) Her 8 kadından 1’ine hayatları boyunca meme kanseri teşhisi koyuluyor.

Yani oran olarak kadınların %12.5’i meme kanseri riskine yakalanıyor.

2) Meme kanseri, kadınların ölüm nedenleri arasında önde gelen ikinci ölüm nedenidir.

Kalp ve damar hastalıkları ise birinci neden olarak yer alıyor.

3) 2012 yılında dünya çapında 1.7 milyon yeni meme kanseri vakası görüldü.

Meme kanseri problemi bir ülkeye özgü değildir, tüm dünya ülkelerinde görülen bir hastalıktır.

4) Erkekler de meme kanserine yakalanabilir!

Kadınlara göre çok küçük bir oranda görülse de erkeklerin de meme kanserine yakalanma riski vardır ve asla göz ardı edilmemesi gerekir.

5) Meme kanserinin bilinen en yaygın iki risk faktörü vardır; yaşlanma ve kadın olmak.

Bu faktörler değiştirilemez, bu kategorilere dahil olan bireyler hastalığın farkında olmalı ve ailesindeki hastalık öyküsünü öğrenmelidir. Kadınlarda meme kanseri belirtileri genellikle 40 yaş civarında görülmeye başlar.

6) Birçok iyi huylu meme hastalıkları yanıltıcı olabilir ve meme kanseriyle karıştırılabilir.

Bu hastalıklar arasında kistler, hiperplazi, intraduktal papillom, sklerozan adenozis, fibroadenom ve radyal skar yer alır.

7) Obezite, alkol tüketimi ve yanlış diyet seçimi meme kanseriyle ilişkili.

Yapılan araştırmalar obezite, alkol tüketimi ve diyet gibi birçok faktörün meme kanseriyle doğrudan ilişkisi olabileceğini göstermiştir. Aşırı kaçılmadan, tümüyle dengeli bir diyet her zaman sağlığınız için en iyisidir.

8) Meme kanserine yakalanan kişilerin %89.2’si beş yıl veya daha fazla süre hayatta kaldı.

Vücudunuza en yakın sizsiniz, bu hastalıkla mücadele etmek, vücudunuza iyi bakmak ve pes etmemek sizin elinizde.

9) Her kadın, 40 yaşına girdiği andan itibaren yıllık olarak mamografi taraması yaptırmalıdır.

Kadınların çoğu meme kanserine 40 yaşından sonra yakalanmaktadır. Dolayısıyla yıllık mamografi taramalarını yaptırmayı unutmayınız. Eğer ailenizde daha önce meme kanserine yakalanma hikayesi varsa randevunuzu kesinlikle atlamayınız.

10) ABD’de meme kanserine yakalanıp da bu hastalığı yenen 2.5 milyon kişi var.

Ülkemizde ise meme kanseriyle yıllarca mücadele edip de hastalığı yenen birçok kişi var. Bu yolda mücadele eden insanların her biri bizim kahramanımız!

Buzzfeed, Komen Italia

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Meme Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Son yıllarda meme kanseri tedavisinde bir çok tedavi olanakları ortaya çıkmıştır. Bu olanaklar, önemli ölçüde, hastalığın saptandığı safhaya göre değişiyor. Hastalık ne kadar erken safhada saptanırsa tedavi olanağı ve seçeneği o kadar fazla oluyor.
Read More

Göğüs Kanseri Tedavisinde Mastektomi Türleri

Mastektomi, göğsün alındığı bir ameliyat türüdür. Geçmişte, göğüs kanserinin standart tedavisi göğsün tamamının alındığı radikal mastektomiydi. Fakat, son 20 yıl içinde gerçekleşen gelişmeler, kadınlara geçmişe oranla daha fazla seçenek sağladı.

Meme Kanserinin Genetik Tanısı

Kalıtsal olsun veya olmasın, meme kanseri tedavisi için yeni çıkan bazı ilaçların etkin kullanılabilmesi için HER2 / Neu denilen gendeki çoğalmanın saptanması önemlidir. Her2 veya Neu denilen gen normal her hücrede ikişer tane bulunur.
Total
0
Share