Meme Protezinin Yapısı

Meme protezlerinin dış kılıfı silikondan yapılmıştır; pürtüklü (textured) veya düzgün yüzeyli (smooth) olabilir. Pürtüklü yüzey olanların protez etrafında kapsül oluşturma ihtimali daha düşüktür.

Protez kılıfının içerisinde serum fizyolojik (tuzlu su) veya farklı akışkanlıkta olabilen silikon jel bulunur.
Tuzlu su ile şişirilen protezler A.B.D.’de silikon jel dolu protezlerin FDA onayı almasından önce sık kullanılıyordu. Bu tür protezler şişirilmeden önce çok küçük kesilerden meme altına yerleştirilir ve sonrasında şişirilir. Her iki meme arasındaki küçük asimetrileri eşitleme avantajı vardır (bir meme daha az,diğeri biraz daha fazla şişirilebilir). Ancak bu protezlerin içindeki suyu dışarı kaçırma,sönme ihtimalleri daha fazladır. Bazen içindeki sıvının çalkantı sesi duyulabilir,hemen meme altına yerleştirildiğinde meme derisi üzerinde şekil bozuklukları oluşturabilir.
Son dönemde “koheziv jel”denilen daha yoğun kıvamdaki silikon jeller gündeme gelmiştir. Protezin kılıfı delinse dahi içindeki jel dışarı akmaz. Aynı zamanda,bu protezlerin yapısı nedeniyle memeye daha iyi şekil vermek ve o şekli uzun süre muhafaza etmek mümkündür. Kıvam olarak da meme dokusu kıvamına daha yakındır. Asimetrik memelerde farklı büyüklükte ve yapıda protezler kullanarak başarılı sonuç almak mümkündür.

MEME PROTEZİNİN ŞEKLİ
Yuvarlak ve anatomik şekil (damla model) olmak üzere başlıca iki ana gruba ayrılır. Anatomik tip protezler normal bir memenin şeklini daha iyi taklit eder;meme başı ve altında kalan kısım daha dolgundur. Meme dokusunun çok az olduğu durumlarda özellikle tercih edilir. Bu protezler farklı en,boy ve yükseklik kombinasyonlarında üretilir. Doğru kombinasyonu belirlemek plastik cerrahın deneyimine kalmıştır.

Prof. Dr. Cengiz Açıkel

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share