Aynı zamanda fetal kalp hızı izleme olarak adlandırılan bu test sırasında bebeğin kalp hızı, hareketlerine nasıl tepki verdiğini belirlemek için izlenir.
Tipik olarak bu test yüksek fetal ölüm riskine sahip kadınlarda uygulanır. Genellikle hamileliğin 26. haftasından sonra yapılmaktadır. Bazı nonstress testleri sizin ve bebeğinizin daha fazla izleme, test veya özel bakıma ihtiyacınız olduğunu gösterebilir.
Bir nonstress testi size veya bebeğinize karşı risk oluşturmayan, invazif olmayan bir testtir. Hangi işlemleri içerdiğini ve size faydalı olup olmadığını öğrenmek için hakkında bilgi toplayın.
Neden Yapılır?
Nonstress testi doğum öncesinde bebeğin sağlığını kontrol etmek için yapılır. Bu testin amacı, bebeğin kalp hızını ve hareketlere karşı verdiği tepkiyi kontrol ederek oksijen tedariği hakkında faydalı bilgiler etmektir. Test sonucuna göre tedavi gereksinimi veya fetal ölümü engellemek için doğum seçenekleri ortaya çıkabilir.
Normal şartlarda hamileliğin ileri dönemlerinde bebek daha aktif hale gelmeye başladığında kalp atışı hızlanır. Fakat, bebeğin yeterli oksijen alamadığı fetal hipoksi gibi durumlarda bu düzen bozulabilir.
Farklı faktörleri göz önünde bulundurarak doktorunuz testin gerekli olup olmadığını size bildirecektir. Bu faktörlerin başında; erken doğum çerçevesinde bebek yaşamını devam ettirebilir mi sorusu, durumunuzun ciddiyet derecesi ve hamilelik kaybı riski gelir.
Şu durumlarda doktorunuz nonstress testini tavsiye edebilir:
- Komplikasyonlara sahip multipl hamilelik
- Tip 1 diyabet, yüksek kan basıncı, bir kan bozukluğu, lupus, tiroit, böbrek, kalp hastalıkları gibi medikal durumlar
- Normal süresini 2 hafta geçmiş hamilelik (postterm hamilelik)
- Gebelik kaybı geçmişi
- Fetal hareketleri azalmış veya muhtemel fetal büyüme problemlerine sahip bir bebek
- Çok fazla derecede (polihidramniyoz) veya çok az derecede (oligohidramniyoz) amniyotik sıvı
- Rh (rhesus) sensitizasyonu – Tipik olarak ikinci veya daha sonraki hamileliklerde görülen, annenin kan grubu Rh negatif ve bebeğin Rh pozitif durumunda ciddi potansiyel sorunlara yol açabilen bir durum.
- Diğer doğum öncesi testleriyle ortaya çıkan sorunlar
Doktorunuz; sizin ve bebeğinizin sağlığına bağlı olarak testin haftada 1-2 kere veya bazı durumlarda günlük olarak yapılmasını tavsiye edebilir. Örneğin, doktor bebeğin yeterince oksijen almadığından şüphelenirse nonstress testini düzenli bir şekilde uygulayabilir. Ayrıca siz veya bebeğinizde sağlık açısından negatif değişmeler görülürse başka bir nonstress test uygulanabilir.
Riskleri Nelerdir?
Nonstress testi size veya bebeğinize karşı risk oluşturmayan, invazif olmayan bir testtir.
Bebeğin sağlığı hakkında güvenilir bilgiler sunmasına karşın aynı zamanda anksiyete durumuna da yol açabilir. Ayrıca mevcut bir problemi tespit etmeyebilir veya olmayan bir durumu pozitif olarak gösterebilir.
Unutmayınız ki; nonstress testi gebelik riski taşıyan kadınlara sıklıkla tavsiye edilmesine rağmen her zaman testin faydalı olup olmadığı net değildir.
Nasıl Hazırlanılır?
Bir nonstress testi genellikle özel bir hazırlık gerektirmemektedir.
Karşılaşabileceğiniz Durumlar
Test, çoğunlukla doktorun ofisinde gerçekleştirilir.
Prosedür sırasında
Prosedür sırasında arkaya yaslanan bir yatağa yatmanız gerekir. Büyük bir olasılıkla test öncesinde ve düzenli aralıklarla test sırasında kan basıncı ölçülür.
Daha sonra bir sağlık görevlisi, üzerine monitör bağlanmış iki tane kemeri karın bölgesine takar. Kemerlerden biri bebeğin kalp atış hızını ölçer, diğeri ise rahimde meydana gelebilecek kontraksiyonları kaydeder. Sizden, bebeğiniz hareket ettiğinde bie butona basmanız istenir. Sonra, bebeğin hareketleri fetal kalp kaydına not edilir. Doktor, bebek hareket ettiğinde kalp atışlarının daha hızlı olup olmadığını gözlemler.
Tipik olarak bir nonstress testi 20 dakika sürer. Fakat bebek uyku halindeyse, kesin sonuçları elde etmek ve bebeğin uyanmasını beklemek için test 20 dakika kadar daha uzayabilir. Bazı durumlarda doktor gürültü yaparak veya hamileye bir bardak meyve suyu içerek bebeğin uyanmasını sağlayabilir.
Prosedür sonrasında
Test tamamlandıktan sonra doktor kısa sürede sizinle sonuçları paylaşacaktır.
Sonuçlar
Nonstress testinin sonuçları şu bazlarda değerlendirilir:
- Reaktif. Hamileliğin 32. haftası öncesinde, her 20 dakikalık periyotlarda bebeğin kalp atışı en az 10 saniye olmak kaydıyla iki veya daha fazla kere belli bir seviyeye kadar artıyorsa test sonuçları normal (reaktif) olarak değerlendirilir. 32. hafta veya daha sonrasında ise her 20 dakikalık periyotlarda bebeğin kalp atışı en az 15 saniye olmak kaydıyla iki veya daha fazla kere belli bir seviyeye kadar artıyorsa test sonuçları normal (reaktif) olarak değerlendirilir.
- Tepkimesiz. Bebeğin kalp atışı yukarda belirtilen kriterleri karşılamıyorsa sonuçlar tepkimesiz olarak değerlendirilir. Unutmayınız ki bu test sonucu bebeğin uyku halinde olması sonucuyla da ortaya çıkabilir.
Sonuç tepkimesiz ise doktor farklı doğum öncesi testleri uygulayabilir. Örneğin:
- Biyofizik profil. Bir nonstress testi ve ultrason birleştirilerek bebeğin solunum, hareket, kas tonu ve amniyotik sıvı seviyesi ölçülür.
- Daralma stress testi. Bu test ile rahim kasıldığında bebeğin nasıl hareket ettiğine bakılır.
Ayrıca, doktorunuz gün içinde farklı bir nonstress testinin yapılmasını isteyebilir. Reaktif test sonucunun tepkimesiz sonuca oranla, doğru olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu unutmayınız. Önce tepkimesiz bir sonuçla, daha sonra yapılan testte reaktif sonuçla karşılaşırsanız, ikinci testin sonucu doğru olarak kabul edilir.
Nadir olarak bir nonstress testi sırasında bebeğin kalbiyle ilgili ek gözlem ve tedavi gerektiren durumlar tespit edilir.
Son olarak; test sonuçları hakkında siz ve bebeğiniz için ne anlama geldiğini doktorunuzla görüşün.
Sağlık Editörü