Ramazan Ayına Özel Beslenme Kuralları

Ramazan ayını sağlıklı geçirmek için sahur ve iftar vakitlerinde nasıl beslenmeliyiz bunu iyi öğrenmek gerekir.

Kan şekeri dengesini bozar, açlık hissini artırır.

Sahurda kızartmadan uzak durun! Kızarmış ya da nişastalı hamur işi yiyecekler iftara kadar sizi tok tutmak yerine metabolizmanızı bozar,güçten düşmenize neden olur. Ramazan ayında özellikle gece sahura kalkmamak uzun süren açık durumundan dolayı çok sağlıksızdır. Mutlaka gece sahura kalkılmalı,bununla birlikte iftar saatinde küçük bir başlangıç öğünü yapıp ardından yarım saat yemeye ara verip asıl öğüne geçilmelidir. Sahura kadar uyanık kalınmayacaksa, yatmadan 1,5-2 saat öncesi yeme içme sonlandırılmalıdır. Bu dönemde 6 öğün beslenme uygulanamasa bile bu düzenle 5 öğün beslenmiş oluruz.

Salatalarda Sos Kullanmayın,Sadeliği Seçin

Sağlıklı beslenme de altın kurallardan biri de hiçbir besini diğerinden ayrıştırarak tüketmemek gerektiğidir. Öğünlerde mutlaka proteinle beraber sebzeye de yer verilmesi gerekir. İftarda kızartma ve kavurma şeklinde zararlı pişirme yöntemlerine maruz kalmamış et,tavuk veya balık ile birlikte zeytinyağlı bir sebze yemeği veya az yağlı ve özel soslar kullanılmamış yeşil salata sofralardan eksik olamamalıdır.

Sahurda Az Şekerli Komposto İçin

Sahur öğünü gece uyku aralığında yenildiğinden çok ağır, rahatsız edici içeriğe sahip olmamalıdır. Kahvaltı öğünü içeriği ile birlikte bir bardak az yağlı süt ve bir porsiyon meyve veya az şekerli komposto ile sahur öğünü tamamlanmalıdır. Kızarmış besinler veya nişastalı hamur işi besinler iftara kadar geçen sürede tokluk hissi yerine kan şekerinde düzensizliğe sebep olup vücuda zarar verir.

Orucu Açmak İçin 3 Yiyecek Alternatifi

Bizler uzun süren açlık döneminden sonra iftar saatinde her şeyi bir anda yemek isteriz. Fakat bu durum vücudumuz için yorucu ve zararlı bir sürecin başlangıcı olur. Bu nedenle iftar saatinde su içilerek açılan oruçla birlikte 1-2 adet hurma yedikten sonra 1 kase çorba ve tercih edilirse 1/8 pide ile başlangıç yapılmalıdır. Sonrasında 30 dakika yemeğe ara verilmeli ve ana yemeğe geçilmelidir. İftarda aralıksız yemek yenildiği zaman vücut yenilen besinleri daha çok depolamaya yönelir,ayrıca hazımsızlık sıkıntısı ortaya çıkabilir.

Suyu Bol Tüketmek,Metabolizmayı da Koruyor

Ramazan ayında oruç tutarken uzun süren açık döneminden dolayı metabolizma hızı yavaşlar. Yavaşlamasını önlemek için mutlaka bu dönemde de iftar ve sahur arasında ara öğünler tüketmek gerekir. Sıvı tüketimini aksatmamak metabolizmayı hızlandıracağı gibi,iftar saatinden en az bir saat sonra yapılacak fiziksel aktivite de metabolizmanın hızlı çalışmasına yardımcı olacaktır.

Dyt. G.hülya Günsoy

Total
0
Shares
Related Posts

Sağlık İçin Su İçin

Su insan yaşamı için havadan sonra gelen en önemli ihtiyaç maddesidir ve beslenmemizin vazgeçilmez bir parçasıdır. İnsan,besin almadan haftalarca canlılığını sürdürebildiği halde susuzluk durumunda ancak birkaç gün yaşayabilir.
Total
0
Share