Şeytan Pençesi (Devil’s Claw)

Şeytan Pençesi’nin diğer İsimleri; Pençe Bitkisi, Wood Spider ve Harpagophytum procumbens.

 

Şeytan Pençesi Nedir?

Şeytan pençesi, Güney Afrika’ya özgü doğal bir bitkidir. Şeytan pençesi adı bitkinin meyvelerindeki küçük kancalardan gelir. Şeytan pençesinde aktif maddeler, ikincil kök bulunan harpagosides denilen iridoid glikozitler olduğuna inanılmaktadır. Şeytan pençesi bitkisinin dünya çapında kaynaklarının büyük bir bölümü Güney Afrika, Botswana ve Namibya’da yer almakta.

Şeytan Pençesi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Şeytan pençesi, Afrika’da ateş, romatoid artrit, cilt hastalıkları, safra kesesi, pankreas, mide ve böbrek hastalıklarının tedavilerinde kullanılmaktadır. Şeytan pençesi, 1900’lerin başında Avrupa’ya getirildi. Sindirim sistemini geliştirmek içi kullanılır. Şeytan pençesi çayı, acı bitterimsi bir tadı olan sindirime faydalı bir çay olarak tüketilir. Ancak, şeytan pençesinin günümüzdeki birincil kullanımı iltihap ve ağrıya neden olan koşulların tedavisi içindir. Aşağıdaki koşullarda da şeytan pençesi tedavi amaçlı kullanılmaktadır:

  • Sırt ağrısı
  • Boyun ağrısı
  • Romatoid artrit
  • Osteoartrit
  • Tendinit

Journal of Ethnopharmacology araştırmasına göre, Almanya’da romatizma tedavisi için şeytan pençesi satışı 2001 yılı itibariyle %74’ü reçeteli olarak 30 milyon dolar olarak tahmin edilmektedir.

Şeytan Pençesi Üzerinde Yapılan Araştırmalar

Şeytan pençesi kullanımı için bazı kanıtlar bulunmakta. Rastgele yapılan, büyük ve kontrol bir çalışmada şeytan pençesinin yararlı olduğuna dair bulgular bulundu. Alman bilim adamların yaptığı bu çalışmada, orta dozda şeytan pençesi kullanımının boyun, omuz kas gerginliği ve ağrıları incelendi. 4 hafta süren bu çalışmada 31 kişi günde iki kez 480 mg şeytan pençesi aldı ve plasebo aldı. Sonuçlar plasebo grubuna göre şeytan pençesi alanlara göre ağrılarda önemli bir azalma olduğunu gösterdi.

Romatoloji dergisinde şeytan pençesi üzerine yapılan bir çalışmada bel ağrısı ve akut alevlenmesi olan 79 hastaya  6 hafta boyunca 60 mg ve 12.5 mg şeytan pençesi (anti-inflamatuar kullanımına göre) kullanımının ağrıyı azaltmada etkili olduğu gözlemlendi.

Bir başka çalışmada ise, osteoartriti olan 122 hastaya bir gün (100mg) dicerhein adlı bir osteoartrir ilacı () bir günde toz olarak şeytan pençesi (435mg) verildi. Dört ay sonra şeytan pençesi hareketliliği geliştirme ve yedek ilaç (örneğin; anti-inflamatuar ve analjezik ilaçlar gibi) kullanım ihtiyacını azaltarak, ağrı giderici olan diacerhein kadar etkili oldu. Büyük bir çalışma olmasına rağmen, elde edilen sonuçlar osteartrit belirtilerini azaltmayı etkisiz bulan 3 yıllık kontrollü  bir plasebo çalışmasıyla kıyaslandığında çok da etkili olduğu söylenememekte.

4 haftalık Anestezioloji çalışmasında ,sırt ağrısı olan 197 kişiye 5/10 gibi belirli bir ölçekte günlük olarak 50mg yada 100mg harpagosides veya plasebo verildi. Şeytan pençesinin plasebodan ağrı azaltma konusunda daha fazla etkili olduğu gözlemlendi.

Standart Doz

Şeytan pençesi, kapsül, tentür ve çay şeklinde kullanılabilir. İnflamasyon ve ağrı için genellikle kapsül şeklinde alınır. Yapılan bir araştırmaya göre, şeytan pençesi kullanımının günlük doz harpagosides (şeytan pençesi herpagosides içerisinde şişe miktarı belirtilmelidir) miktarı en az 50mg olmalıdır. Hazımsızlık ve iştah kaybı için, en az 20 dakika kaynatılmış, 2 su bardağı doğranmış veya toz haline getirilmiş kuru kök ile çay demlenebilir. Daha sonra ise belirli bir ölçüde soğuması beklenir.

Şeytan Pençesi Güvenilirliği

Şeytan pençesi, mide veya duodenum ülseri olan kişiler tarafından tercih edilmemelidir. Safra taşı olan kişiler ise şeytan pençesi kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışmalıdır. Şeker hastalığı olan kişilerin kan şekeri seviyesinde anormal değişiklikler görülmemesi için sadece bir uzman denetiminde şeytan pençesini kullanması gerekmekte. Başka bir çalışmada ise, şeytan pençesi özü diyabetik hayvanlar üzerinde kan şekerinde azalmaya neden olmuştur. Şeytan pençesi, rahim kasılmalarına sebebiyet vereceğinden dolayı hamileler tarafından kullanılmamalıdır.

Şeytan Tırnağı Yan Etkileri Nelerdir?

Şeytan pençesinin alerjik reaksiyonu tetikleyebileceği bilinmektedir. Bazı çalışmalar, şeytan tırnağı kullanımının mide rahatsızlığı, dolgunluk hissi, kulak çınlaması ve bağ ağrısına sebebiyet verdiğini göstermektedir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda ise, kan basıncı, kalp ritmi ve kan glikozundaki değişmelere sebebiyet verebilecek küçük riskler içerdiği gözlemlenmiştir. Başka bir çalışmada ise, Gamma-aminobütrik asit (GABA) geliştirmiş ve merkezi sinir sisteminde depresyona sebebiyet verdiği bulunmuştur. Tüm bu etkilerin insanlar üzerinde de aynı etkilere sebebiyet verebileceği konusu ise şuan için bilinmemektedir. Şeytan pençesi kullanımının herhangi bir sağlık sorununun tedavisinde veya kullanımı sonucu oluşturabilecek yan etkilerinin kesin bilgilerle kanıtlanması için daha fazla bilimsel araştırma gerekmektedir.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Elma Sirkesinin Faydaları Nelerdir?

Elma sirkesi, elma fermantasyonu tarafından üretilen bir sirke türüdür. Birçok sirke türü gibi, elma sirkesi de asetik asit adı verilen bir madde içerir. Elma sirkesi, aynı zamanda bazı laktik sitrik ve malik asitleri içerir.
Read More

Çin Bitkilerinin Şaşırtan Faydaları

Yüzyıllar boyunca Çin ve diğer Asla ülkeleri bitkisel tedavi yöntemlerini benimsedi. Günümüzde ise birçok Avrupa ülkesi Çin bitkileri ile Batı tıbbını birleştirerek fayda elde etmeye başlıyor.
Total
0
Share