Sigara İçenler Spor Yapmalı mı?

Bugün amatör ya da profesyonel sahalarda, spor salonlarında yükselen tehlikeyi görmezden gelmemek ve sigara içmemek gerekir.

Egzersizle nabız sayısı tavana vuruyor,kalp de vücut da yıpranıyor. Havalar güzelleşti,biraz fit olmanın biraz da sosyalleşmenin gereği egzersizleri artırdık. Evde,spor salonunda hatta halı sahalarda kıpırdanmalar başladı. Fiziksel aktivitenin getirdiği yararlar saymakla bitmiyor ama belli kuralları da var.

Fulbolcular Gladyatör Gibidir!
Profesyonel sporculuk büyük performans gerektirir. Özellikle futbolcular gladyatör gibidir,vücutlarından bir parçayı sahada bırakırlar. Koruyucu ve performans artırıcı sağlık hizmetlerinden faydalanmaları gerekir. Sadece kasları güçlendirmek değil,sigaradan uzak kalmak,hayatı daha düzenli yaşamak,yeterli ve kaliteli uyku da çok önemli. Maalesef bugün birçok sporcu sigara içiyor ve hayatlarını tehlikeye sokuyor. Bu bir eğitim ve kültür meselesi,sporcuların,antrenörlerin,yöneticilerin eğitimi arttıkça,spor kültürü geliştikçe bu da gelişecektir.

Sigara Nabzınızı 50 Tık Artırır
Sigaranın yarattığı tahribatı basit bir matematiksel formülle de şöyle izah edebiliriz:220-YAŞ sizin yapabileceğiniz en üst seviyedeki sporun nabız sayısıdır. Örneğin 50 yaşında bir kişinin,220’den 50 ‘yi çıkardığımız zaman nabız sayısı 170 olacaktır. 170 civarında nabız yaparsa kalbini çok yoruyor demektir. Ancak sigara içen bir insanın nabzı çabucak 200 olur. Bu yüzden egzersiz öncesi hangi yaşta olunursa olunsun mutlaka bir sağlık kontrolünden geçilmesi ve düzenli takip edilmesi gerekiyor.

Prof. Dr. Ömer faruk Taşer

Total
0
Shares
Related Posts

Yaşlanan Adam Sendromu

Orta yaştan sonra yaşam hanesine eklenen her yeni yıl, erkeklik hormonu testosteronun düşmesiyle birlikte fiziksel, zihinsel ve psikolojik sorunlara yol açıyor.
Total
0
Share