Sürekli Yorgunluk Hissi Neden Olur?

Sürekli yorgun mu hissediyorsunuz? Eğer öyleyse birçok kişi sizinle aynı durumu yaşıyor. İşte halsizliğe ve yorgunluğa yol açan muhtemel 10 neden.

Bu durum aslında çok fazla yoğun geçen zamanların bir belirtisidir. Enerjinizi tekrar kazanmak düşündüğünüzden daha kolay olabilir. İşe, en çok rastlanan 3 nedenin sizde de etken olup olmadığını araştırarak başlayın.

En Yaygın 3 Neden

Yorgunluğa neden olan en yaygın 3 sebep günlük alışkanlıklarla ilgilidir.

1. Yediğiniz şeyler. Kafein ve şeker, kan şekeri seviyelerinin büyük oranda dalgalanmasına neden olduğu için ters teperek sizi daha yorgun hale getirebilir. Bunun yerine sebze, meyve ve yağsız et açısından zengin, dengeli bir diyet tercih edin. Çoğu kişi dengeli beslenme sayesinde daha az yorgun olduklarını hissediyor. Sağlıklı beslenme aynı zamanda daha az ağırlığa sahip olacağınız anlamına gelir ve obezite yorgunluğa büyük ölçüde katkıda bulunur.

2. Uyku süreniz.  Bu maddenin geleceğini tahmin etmiştiniz, değil mi? Çoğu insan yeterli seviyede uyumaz. Eğer onlardan biriyseniz yatış saatinizden saatler önce kafein ve alkolden uzun durun, televizyonu kapatın ve yatak odanızın sessiz ve sakin olmasını sağlayın.

3. Ne kadar egzersiz yaptığınız. Uzmanlar en önemli noktalardan birinin egzersiz olduğunu söylüyor ve normal yorgunluk için reçetesinin düzenli ve hareketli bir egzersiz programı olduğunu belirtiyor. Egzersizinizi yatış saatinden en az 3 saat önce bitirmelisiniz, böylece dinlenmek için vaktiniz olacaktır.

Eğer egzersizin sizi sadece daha yorgun hale getireceğini düşünüyorsanız iyi haberlerimiz var: Egzersiz enerji sağlar. Bu konuyu inceleyen hemen hemen tüm araştırmalar aynı sonuca varmıştır: Egzersiz yapmaya başlayan hareketsiz insanlar, yapmayanlara oranla daha az yorgun hissedecektir. Bu, şaşırtıcı gerçeklerden biridir: Daha fazla hareket et ve daha fazla enerji kazan.

Başlangıç olarak en az haftada 4 gün olmak üzere 40 dakikalık egzersiz yapmanızı öneriyoruz.

Bunu uygulayın ve 1 ay sonra ilerleme kaydettiğinizi fark edeceksiniz. Sonrasında 3-6 ay daha programa sadık kalırsanız çok daha iyi hissettiğinizi göreceksiniz.

Egzersiz programınızı en az 1 ay boyunca takip etmişseniz, yeterli derecede uykunuzu almışsanız ve hala bitkin hissediyorsanız; diğer nedenleri araştırmanız gerekiyor.

Başka Bir Durum Yüzünden Olabilir mi?

Sürekli aşırı derecede yorgun hissetmenin en yaygın nedenleri yukarıda bahsedilen sebeplerdir. Tavsiye edilen stratejileri deneyerek bir şans vermeden önce medikal bir probleminiz olduğunu düşünmeye başlamayın.

Hala yorgun hissediyorsanız doktorunuzla görüşerek durumunuzu kontrol ettirmelisiniz. Kronik yorgunluk birçok farklı medikal sorunlarla alakalıdır. Bu sorunlar arasında:

4. Anemi.  Anemi yorgunluğun yaygın sebeplerinden biridir ve basit bir kan testi ile çok kolay şekilde teşhis edilebilir. Özellikle ağır regl dönemi geçiren kadınlar olmak üzere kadınlarda sık görülen bir problemdir. Kronik demir eksikliğiniz varsa demir, et ve koyu, yapraklı yeşillikler açısından zengin bir diyetle veya takviyelerle anemiye çözüm üretebilirsiniz.

5. Potasyum gibi temel besinlerde eksiklikler. Bu durum da kan testi ile kontrol edilebilmektedir.

6. Tiroid Problemleri. Uzmanlar gereğinden fazla veya daha az aktif çalışan tiroidin yorgunluğa neden olabileceğine dikkat çekiyor. Tiroid uyarıcı hormon seviyesi için yapılan kan testi sayesinde tiroidin fonksiyon durumu değerlendirilebilir.

7. Diyabet. Uzmanlar kontrolsüz diyabete sahip kişilerin bariz şekilde yorgunluk hissettiğini belirtiyor. Cansız hissediyorsanız, bulanık görüyorsanız veya sık sık tuvalete çıkıyorsanız bu durumu bir kan testi ile kontrol ettirmelisiniz.

8. Depresyon. Yorgunluğunuzun yanı sıra üzüntü, iştah kaybı ve eskiden zevk aldığınız şeylerden keyif duymama gibi durumlarınız varsa depresyonda olabilirsiniz. Bu gerçeği kendinize saklamayın. Doktorunuz veya terapistiniz daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

9. Uyku problemleri. Kendinizi hiçbir zaman dinlenmiş hissetmiyorsanız ve hiçbir şey bu durumu düzeltmiyorsa ve özellikle geceleri horluyorsanız bir uyku laboratuarına başvurabilirsiniz. Horlama, gece boyunca insanların nefes alış verişinin birkaç kere durduğu obstrüktif uyku apnesi sorununun bir parçası olabilir. Bu durum için tedavi yöntemleri mevcuttur.

10. Teşhis edilmemiş kalp hastalığı. Bazı uzmanlara göre yorgunluk, özellikle kadınlarda olmak üzere kalp rahatsızlığının bir belirtisi olabilir. Eskiden kolay bir şekilde yaptığınız egzersizlerde zorlanıyorsanız veya egzersiz yaptığınızda daha kötü hissetmeye başlıyorsanız bu durum kalp rahatsızlığı için bir kırmızı bayrak olabilir. Herhangi bir şüpheniz varsa doktora görünmelisiniz.

Bunlara rağmen, öncelikle temel çözümlere başvurmalısınız: uyku, diyet ve aktivite seviyeniz. Bazen gerekli olan tek şey en basit çözümlerdir.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Horlama Ciddi Hastalıkların Belirtisi Olabilir

Horlamanın sadece %20'si burundan kaynaklanıyor. Horlama çok yaygın görülen bir sorun olmakla birlikte toplumda olağan kabul ediliyor. Oysa ciddi sorunların işareti olabileceği gibi çevrede yarattığı olumsuz etkiyle de rahatsızlık verici.
Total
0
Share