Tip 1 Diyabette İnsülin Tedavisi Şart

Tip 1 diyabet hastalığıyla 35 yaş öncesi ( ortalama 12-13 yaş) karşılaşılır ancak son dönemde genç yaş grubunda tip 2 diyabet te görülmektedir.

Diyabetli çocuklarda belirti ve bulgular

Çok su içme,çok idrara çıkma,idrar kaçırma,çok yemek yeme,kilo kaybı,nefeste aseton veya çürük elma kokusu,halsizlik,karın ağrısı,hızlı nefes alıp verme ve tip 1 diyabette sık görülen bilinç kaybı ve komadır.

Diyabet Tedavisi

Tip 1 diyabetli hastalarda başarılı tedavi yaklaşımında esas olan,insülin tedavisi,diyabetik beslenme biçimi,egzersiz,eğitim ve psikolojik desteğin birlikte yürütülmesidir. Diyabet tedavisinde insülinin yanısıra dengeli bir beslenme ve aktivite planı ile çocuklar tamamen normal ve aktif bir yaşam sürdürebilmektedirler. Bu doğru yaklaşım,diyabet konusunda özel eğitim almış bir ekip ile sağlanır. Ekip pediyatrik endokrinolog,diyet uzmanı,diyabet hemşiresi,psikolog ve sosyal hizmet uzmanından oluşmalıdır.

İnsülin Tedavisi:

Tip 1 diyabette vücudun yeniden kendi insülinini yapmasını sağlayacak yaygın bir tedavi bugün için mümkün değildir. Çocuklarda görülen Tip 1 diyabet erişkinlerde görülen Tip 2 diyabetten farklıdır. Erişkin diyabetlilerin çoğunda pankreasın insülin üretimi devam ettiği için diyet veya ağızdan alınan diyabet ilaçları ile tedavileri mümkün olmaktadır. Ancak Tip 1 diyabette pankreasın insülin üreten hücreleri tamamen veya tama yakın ölçüde harap olduğu için bu mümkün değildir. Bu nedenle diyabetli çocukların dışarıdan enjeksiyon ile insülin almaları gerekmektedir. İnsülin ağızdan verildiğinde midede parçalandığı için etkisizleşir. Bu nedenle enjeksiyonla verilmesi gerekmektedir. Günde 2 – 4 kez kısa veya hızlı etkili insülinlerin,orta ya da uzun etkili insülinler ile değişik kombinasyonlarının olduğu farklı protokoller uygulanabilir. Son yıllarda daha iyi metabolik kontrol sağlanması ve komplikasyonların azaltılmasına yönelik olarak,hızlı ve uzun etkili insülin analogları kullanılarak bazal-bolus insülin rejimleri ve insülinin bir pompa yardımı ile devamlı cilt altı infüzyonu tercih edilen insülin tedavi yöntemleridir. Kullanılacak tedavi protokolü,ailenin ve çocuğun yaşam tarzı ve gereksinimleri dikkate alınarak hasta ve ailesi ile birlikte planlanmalıdır.

Diyabet Tedavisi ile İlgili Diğer Makaleler

Prof. Dr. Serap Semiz

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share