Yaşlanan Kadında Cinsellik

Yaşlılıkta ortaya çıkan cinsel sorunlar nelerdir?

Yaşlanmanın kendisi aslında cinsel hayatı bozucu bir etki yapmaz. Aksine,çocukların evden uzaklaşmış olması ile özel yaşam zamanının artışı ve gebelik olasılığının ortadan kalkmasıyla daha rahat cinsel bir hayat yaşanmalıdır.

Yaşlılıkta Karşılaşılan Cinsel Sorunlar

Ancak,yaşlanmayla ortaya çıkabilen hastalıklar,özellikle de kalp-damar,solunum sistemi hastalıkları ve şişmanlık cinsel hayatı bozabilmektedir. Yine de,60 yaş üstü çiftlerde ayda 5,70 yaş üstü çiftlerde ayda 3 kez cinsel ilişki bildirilmektedir. Erkeklerde sertleşme sağlayıcı ilaçların ortaya çıkmasıyla,erkekler ileri yaşlarda daha cinsel aktif hale gelmişlerdir. Cinsel ilişki sıklığını artırmak isteyen erkeklere kadın eş tarafından karşılık verilememesi bir sorun olarak belirmeye başlamıştır.

Kadınlarda cinsel davranış erkeklerdekinden daha karmaşık bir yapı göstermektedir. Yaşlanmayla azalan kadınlık hormonları (estrojen) cinsel organlarda kuruluk,küçülme-daralma,ilişkide ağrı duyma sıklığını artırırken,düşen erkeklik hormonları da cinsel isteği (libido) azaltmaktadır. Kadınlarda cinsel isteği sağlayan erkeklik hormonları yumurtalık ve böbrek üstü bezlerinden salgılanır. Yumurtalıkları ameliyatla alınmış kadınlarda eksiklik belirtileri daha da derin olur.

İdrar torbası sarkması ve ilişki sırasında idrar kaçırma ve bunun doğuracağı mahçubiyet nedeniyle de cinsel ilişki sıklığı azalabilir. Genellikle vajinal doğumlardan sonra oluşan yırtıklar ve sarkmalar (idrar torbası sarkması:sistosel) ile oluşur. İri bebek,uzun sürede-zor doğum,müdahaleli (vakum-forseps),çok doğumda daha sık görülür. Çok az durumda ilaçla tedavi edilebilir. Çoğu olguda bir ameliyata ihtiyaç vardır. Hangi hastaya ne tip ameliyat yapılacağına muayene ile karar verilir. Genellikle bir gün sonra hastaneden çıkılır ve 4-5 gün içinde normal hayata dönülür.

Kadınlarda Cinsel Fonksiyon Bozuklukları

  • Cinsel istek/ilgi yokluğu
  • Cinsel organ problemleri
  • Orgazm yokluğu
  • Vajinismus

Ağrılı Cinsel İlişki Tedavi Seçenekleri
Cinsel fonksiyon bozukluklarının tedavisi çok yönlü bir konudur. İyi bir cinsel hayatın ilk şartı iyi bir sosyal ilişki olmasıdır. Eşlerin ilişkisinde varsa sosyal sorunların giderilmesi mutlaka gereklidir,bunun için bir evlilik terapisi gerekebilir.

Tıbbi Tedavi Seçenekleri İse:

  • Genel sağlık durumunun düzeltilmesi

Kilo kontrolu,spor,antioksidanlar
Kronik hastalıkların tedavisi (diabet,hipertansiyon gibi…)

  • Sigara bırakılması
  • Genel vücut hijyeni ve bakımının artırılması
  • Estrojenli krem ile vajinal kuruluğun giderilmesi
  • Varsa diğer hormon eksikliklerinin tedavisi (hipotirodizm gibi…)
  • İdrar kaçırması varsa tedavi edilmelidir
  • Vajinal estetik operasyonlar yapılabilir (daraltma gibi…)

Prof. Dr. Tansu Küçük

Total
0
Shares
Related Posts

Keskin Kokulardan Uzak Durun!

Yapılan araştırmalara göre; günlük hayatta kullanılan deodorant, keskin kokulu parfümler ve oda spreyi ile parfümlü deterjanlar astımı tetikleyebiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nur Kaşkır uyarıyor!

Tekrar Sigaraya Başlama Riskine Dikkat!

2030 yılında 2 milyar sigara içicisi olacağı tahmin ediliyor. Bu da yılda 10 milyon kişinin sigaranın yarattığı hastalıklardan öleceği anlamına geliyor.
Total
0
Share