Hızlı Yaşlanmaya Neden Olan 8 Kötü Alışkanlık

Bazı yaşam kararlarınız sizin olduğunuzdan daha yaşlı görünmenize ve hissetmenize yol açabilir. Daha uzun süre genç kalmak için bu sabotajcılardan uzak durun.

Yaşlandığınızda nasıl gözükeceğiniz ve hissedeceğiniz,gençliğinizde nasıl yaşadığınıza bağlı olabilir. Üst düzey bir sağlığa sahip olmanız,büyük ölçüde erken yaşta yaptığınız iyi seçimlerin olduğunu gösterir. İleride fiziksel sağlığınızı tehdit edebilecek kötü alışkanlıklarınızdan bugün kurtulun.

İşte yaşlanma sürecinizi hızlandıran sekiz neden:

1. Sigara

Sigara içmenin sağlığınız açısından kötü olduğu kesinlikle bir sır değil. Ancak görünüşünüz için de kötü olduğunu biliyor muydunuz? Araştırmalar,sigaranın kalp ve akciğer hastalığı riskini arttırarak yaşamınızı kısalttığını,bunun yanı sıra cildinizin elastikiyetini bozan enzimleri aktive ettiğini göstermiştir.

2. Şok Diyet (Sıkı Rejim)

Kim uzun süredir beklediği tatilden ya da doğum gününden önce 5 kilo vermek istemez ki? Hızlı düzelmeler cazip gelebilir ama şok diyetler hiçbir zaman iyi bir fikir değildir. Uzun süreli bir çözüm olmadığı gibi uzun süreli bir tehdit haline gelebilir. Araştırmalar bunun enerji seviyenizi düşürüp daha yaşlı hissetmenize,konsantrasyonunuzu kaybetmenize ve sizi depresif ve sinirli olmanıza neden olabileceğini söylüyor. Şok diyetler,vücudunuzun kilo kaybını dengeleyecek vakit bulamayacağı ve cildinizin elastikiyetinizi azaltıp yaşlanmasına yol açabileceği için sarkma ve kırışıklık oluşmasına neden olabilir. Kilo yönetimi üst düzey sağlıklı olmak için önemlidir ama haftada 1-2 kilodan fazlasını vermeyi denemeyin.

3. Yeterince Uyumamak

Yaşlandıkça daha az uykuya ihtiyacınız olduğunu düşünebilirsiniz ancak uzmanlar yine de en yüksek seviyede sağlıklı olmanız için her gece yedi veya sekiz saat uyumanız gerektiğini söylüyor. Yeterli uykuyu alamamanız,işleyişinizi gün boyu iyi şekilde devam ettirmenize mani olabilir. Ayrıca kilo almanıza neden olarak sağlığınızı yüksek seviyede tutmanızı engelleyebilir. Yatağa makul bir saatte gidiyor ancak yine de kendinizi gün boyu sürüklenmiş gibi hissediyorsanız,uyku apnesi gibi yetişkinlerde yaygın olan uyku sorunlarını ortadan kaldırmak için doktorunuza başvurun.

4. Meyve ve Sebzeleri Atlamak

Yaşlandıkça daha az kaloriye ihtiyacınız olduğu doğrudur. Buna rağmen adımlarınızda bir sıçrama ve sağlıklı yaşlanma istiyorsanız bu kalorileri iyi ve besleyici kaynaklardan almanız gerekir. Abur cubur ya da et-patates diyetleriyle bunu yapamazsınız. Uzmanlar en iyi kaynakların rengarenk meyve ve sebzeler olduğunu söylüyor. Ayrıca beslenmenizden içerdiği omega-3 yağ asidiyle kalp sağlığınızı koruyan balıkları ve tam tahıllı yiyeceklerden gelecek bolca lifi eksik etmeyin.

5. Kin Gütmek

Hayat eski olaylara takılıp kin gütmek için oldukça kısa ve değerlidir. Kafanıza takmamayı ve affetmeyi öğrenmeniz,yaşamınıza birkaç yıl daha ekleyebilir ve senelerinizi daha verimli hale getirir. Araştırmalar,affetmenin fiziksel,psikolojik ve ruhsal iyileşmeyi sağladığını gösteriyor. Ayrıca düşük kan basıncı,daha az depresyon,daha az stres ve daha az anksiyete gibi yararları olduğu söylenebilir.

6. Stres Taşımak

Hiçbir şey zihinsel düşüşün sebep olduğu gibi yaşlı hissetmenize ve davranmanıza yol açamaz. Araştırmalar stresi koyuvermenin kognitif yetersizliği engellemeye ve daga genç hissetmenize yardımcı olduğunu söylüyor.

7. Miskinliğe Başlamak

Egzersizden bahsediyoruz…Düzenli fiziksel aktiviteler,kalp hastalığını bertaraf etmekten,stresi uzak tutmaya kadar sağlıklı yaşlanma için gerekli pek çok şeyin temelidir. Ancak egzersiz yapmanın ana nedenlerinden biri sakatlanmaları engellemektir. Hareket etmenizi ve zamanla özgürlüğünüzü engelleyen bir sakatlık veya yaralanma ileri yaştaki sağlığınıza hayatınızı tehdit eden bir darbe vurabilir. Araştırmalar haftada üç kez yapılan 30 dakikalık yürüyüşlerin,yaşlılıkta düşme riskini azalttığını ve sakatlanmalara neden olan etkenleri önlediğini ortaya koyuyor.

8. Alkol İçmek

Makul oranda içmenin ilerleyen yaş sağlığınız için iyi olduğunu düşünebilirsiniz ama yaşlandıkça bu “makul oran”değişebilir. Yaşlı bir erkek için günde bir bardaktan fazla,yaşlı bir kadın için ise günde yarım bardaktan fazla içmek aşırı olabilir. Aşırı alkol tüketimi bilişsel gerilemeye neden olabilir ve düşmeye yol açabilir. Ayrıca alkol bazı ilaçlarla çatışabilir. Doktorunuza sizin için ne kadar alkol içmenin güvenli olabileceğini danışın.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Yalnızlıkla Başa Çıkma Yolları

Yalnızlık ve sıkılmak zaman zaman herkesi kötü bir şekilde etkiler fakat kendinizi üzgün olmaya teslim etmemelisiniz. İşte size kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olabilecek bazı yöntemler:
Read More

Anlamlı Bir Hayata Doğru 10 Adım

“Anlamlı bir hayat” yaşama kavramı biraz geç kalınmış olsa da, giderek daha fazla insanın her gününe görev ve yön bilinciyle bir anlam katma arayışıyla oluşmuştur.
Total
0
Share