Ramazan Sonrası Biyolojik Ritim Tedavisi

Ramazan ayı, uzun süren açlık sonrası iftar, sahur derken hem uyku düzenimiz hem de beslenme alışkanlıklarımızın farklı ritim tuttuğu bir dönem.

Ramazan süresince hareketlerimizin en aza indirgenmesi, iftar ve sahur vakitlerinin günün daha az hareket edilen zamanlarına denk gelmesi, hem fazla hem de hızlı yenmesi, tok tutacağı düşüncesiyle ağır yemeklerin yenmesi bazal metabolizma hızının yani kısaca vücudumuzun çalışma verimliliğinin yavaşlamasına neden olur. Ayrıca bayram ziyaretlerinde ikram edilen besinleri de düşünürsek,obezite ve beraberinde 40’ı aşkın hastalık için başlangıç sebebi olmakta. Ramazanda birlik ve beraberliğin sağlandığı sıcak iftar sofralarında, hem hep birlikte olmanın hem de özlediğimiz tatların tadını çıkarabilmek adına rahat davranmamız da kilolarımıza kilo eklememizin bir başka sebebi.

Ramazan bayramı ve sonrasını tüm bunlar için bir telafi süreci olarak tanımlayabiliriz. Bu dönem biyolojik saati bozulan vücudumuzun tekrardan sağlıklı ritmine adapte edilebilmesi için büyük bir fırsat haline geliyor.

Telafi sürecinin başlangıç noktası olan ramazan bayramı, geleneklerimizde var olan ikramlıklarımızdan dolayı aynı zamanda tehlikeli bir süreç haline de geliyor. Bayramda tabaklarda bolca şeker, çikolata ve şıralı-şerbetli tatlılar bulunacak. Her bayram olduğu gibi bol miktarda kalori alıp, önce büyük bir vicdan azabı duyduktan sonra yelkenleri suya indirmek ve sağlıklı beslenme ve zayıflamayı sonraki baharlara bırakmak artık yok.

Ramazan boyunca dinlenmeye çekilen midemizi bayram boyunca tatlılarla çikolatalarla yormak yerine bu tür tatlıları ana öğün olarak değil ara öğün olarak tüketmek ve buna da günlük kota belirlemek (2 dilim baklava gibi) bize yardımcı olacaktır. Gazlı içecekler yerine soğuk olarak ayran, soda, su, sıcak olarak çay, kahve ve bitki çayları tüketirsek hem midemizin rahatını bozmamış hem de ekstradan kalori almamış oluruz. Bayramı en tehlikesiz biçimde geçirmek ve bayram sonrasında beslenmemize bir çeki düzen vermek için şu kuralları sırasıyla takip edelim:

Biyolojik ritim tedavisi

1:Öncelikli altın kurallar

1.ALTIN KURAL Sıvı Tüketimine Dikkat!
Suyun günde 2 litre tüketilmesi besinlerin vücutta kullanılması için bütün aşamalarında vücudun suyu kullanması,fazla ödemin,sindirim sonucu oluşan zararlı atıkların vücuttan atılması metabolizmanın hızlanması ve kilo vermede yardımcıdır. GÜNDE 2 LİTRE SU İÇMEK KİLONUZU KORUMADA İŞE YARARKEN,3 LİTRE İÇTİĞİNİZ SU ZAYIFLAMANIZI SAĞLAR.

2.ALTIN KURAL –BİR ÖĞÜN ET- BİR SEBZE DENGESİ
Öğle yemeği ve akşam yemeğinden biri sebze/pilav/makarna/çorba gibi karbonhidrat kaynaklarından,diğeri ise et/tavuk/balık gibi protein kaynaklarından alınırsa altın kurallardan birini sağlamış olur ve yağ kaybı ağırlıklı kilo yönetimini sağlarsınız.
Kalsiyum Tüketiminizi Artırın!
Son yapılan araştırmalarda günde en az 2 porsiyon süt ve türevlerini tüketmek,metabolizmayı hızlandırıp ve yağ depolanmasını önleyen hormonları etkilediği için zayıflamada yardımcıdır. SÜT VE YOĞURT TÜKETMEDEN YAĞ YAKIMININ İMKANSIZ OLDUĞU SÖYLENİLEBİLİR. Tam yağlı süt ve süt ürünlerinden yağsız süt veya süt ürünlerine geçiş yapın. Bu değişim,eğer günde 3 porsiyon süt grubundan besin tüketiyorsanız 200 kalorilik bir kazanç sağlayacaktır. Bu yılda fark etmeden 9 kg vermenize yardımcı olacaktır.
Biyolojik ritim tedavisi 2:Sık öğünler
Güne mutlaka kahvaltı ederek başlayın,değişik kahvaltı alternatifleriniz olsun. Öğünlerinizi aralarında en az 2 en fazla 4-5 saat olacak şekilde aralıklara yayın.

Yapılan araştırmalarda sindirim sistemi sık beslenme durumunda ortalama 400-450 kalori daha fazla kalori harcayabiliyor.

Biyolojik ritim tedavisi 3:Egzersiz
Egzersiz Ramazan süresince depoladığımız yağların tüketilmesi için gerekli enerjiyi sağlar. Egzersiz,hem yağ yakımını sağladığı gibi,düzenli yapılması düşük metabolizma hızınızı artırır. Bayramın ilk gününden itibaren fiziksel aktiviteyi arttırmak ve haftada en azından 3 gün 50-60 dk süren egzersizler sonucunda hem vücut enerji harcar hem de yağ kitlesi azalıp,kas kitlesinin artması sonucunda metabolizma hızı artar.

Biyolojik ritim tedavisi 4:Enerji ögelerinin dengeli alımı
Gün içerisinde vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat,yağ,protein,vitamin ve mineralleri dengeli almalıyız,Bu besin öğelerinin içinden özellikle proteinlerin termik etkisi yüksektir. Çünkü vücudumuz proteini sindirirken daha fazla enerji harcar. Bu yüzden süt,yoğurt,peynir,yumurta,et,kurubaklagiller gibi protein içeren besin gruplarını diyetimizde yeteri kadar almalıyız.

Ancak proteinlerin yeterli alınması kadar abartılmaması da önemlidir. Çünkü günümüzde proteinden zengin diyetler çok popüler olmasına rağmen,yeterli karbonhidrat içermedikleri için bu diyeti uygulayanlar kas kayıplarına uğrarlar. Bu da tüm vücut organlarının zarar görmesi demektir. Ekmek,meyve,sebze gibi karbonhidrat gruplarının hiç yer almadığı diyetler sadece kısa süreli çözümlerdir. Esasen diyette yasaklanan hiçbir besin yoktur. Yemek istediğiniz her şeyin sadece iyi planlanması gerekir.

Biyolojik ritim tedavisi 5:Aç kalmadan zayıflamak
Ramazanda kilo alan bireyler bayram sonrasında tüm gün aç kalarak,öğün atlayarak sonuç almaya çalışsalar da vücut açlıktan ölme sinyalleri vererek ve ekonomik moda geçen metabolizma hızı yavaşlar. Depolardan harcayıp yağ yakmak yerine yediğiniz her besini yağ şeklinde depolama yoluna gider. Buna karşılık sık aralıklarla,azar azar beslenmek metabolizmayı hızlandırdığı gibi,yavaş yemeyi de sağlar. . Araştırmalara göre aç kalma ile kaybedilen ağırlığın yalnız üçte biri yağ dokusundan,üçte ikisi ise yağ olmayan dokudan sağlanır. Aç kalmak ve öğün atlamak,bir sonraki öğünde hem fazla hem de hızlı yemek yenilmesine neden olmaktadır. Öğün atlamak,yağsız kas dokusunda ve suda azalma ve yağ depolamada artış gibi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. aç kalmanın ortaya çıkarabileceği bir sağlık sorunudur. Ayrıca aç kalmak,öğün atlamak kan şekerinin düşmesiyle,şekerli besinlere eğilimi artırmaktadır.

Biyolojik ritim tedavisi 6:Tek tip besin tüketmeyin
Kimi insanlar zayıflatacağına inandıkları için hemen hemen hergün hep aynı öğünlerde aynı besinleri tüketmeye çalışırlar. Sadece tahıl gevreği,meyve,salatalık v.s. gibi besinleri sürekli tüketen vücut bir süre sonra kendini kilitleyerek kilo vermeyi sonlandıracaktır.

Biyolojik ritim tedavisi 7:Hayata baharat katın
Araştırmalara göre,zencefil,kırmızıbiber,pul biber gibi baharatlar,bunlarla yapılan soslar ve hardal metabolizmayı hızlandırarak,vücudunuzun yağ yakma kabiliyetini %25 oranında artırabilir. Ayrıca her besine toz zencefil veya salatalara küp küp kesilmiş taze zencefil ekleyebilirsiniz.

Biyolojik ritim tedavisi 8:Çayla gelen sağlık
Antioksidant içeriği yüksek olan yeşil çay ayrıca antianjiogenez özelliğiyle kanser hastalıklarından korurken,termojenik özelliği sayesinde de metabolizma hızını artırır. Günde iki veya üç fincan yeşil çay tüketmeye özen gösterin. Yeşil çayın içine ½çay kaşığı toz zencefil ve tarçın ekleyerek tüketebilirsiniz.

Dyt. Hümeyra Taşcıoğlu

Total
0
Shares
Related Posts

Yazın Sağlıklı Kilo Vermek!

Yaz geliyor. Fazla kilolar bir çok insanın ortak derdi. Fazla kilo hem estetik bir sorun hem de bir hastalık olarak değerlendiriliyor. Bu yüzden öncelikle sağlıklı olmak için fazla kilolardan kurtulmak gerekiyor.
Read More

Ne Kadar Hamur İşi Tüketiyoruz?

Sabah güne gözlerimizi açtık. Enerjiye ihtiyaç var. Tabii ki bunun için çoğu kez bir kahvaltı sofrasına oturuyoruz. Her öğünde, kahvaltı sofralarımızın da tacı olan ekmek grubundan besinler alıyoruz.

Menopozda Beslenme

Menopoz sonrası sağlığın korunması ve kaliteli bir yaşam sürdürülebilmesi için sağlıklı ve düzenli beslenmek önemlidir.
Total
0
Share