Doğru diyet diyetisyen bir hekim kontrolü altında olabildiğince protein bakımından zengin her şeyden yiyerek sağlıklı bir şekilde kilo vermektir.
Peki bu gıdalardan hangileri yüksek protein diyeti yaparken ön plana çıkıyor? Protein bakımından yüksek,içerisinden size en uygun olanı seçebileceğiniz bu gıdaları beraber inceleyelim.
Yüksek Proteinli Diyet:İyi mi Kötü mü?
Biftek,hamburger,peynir ve jambonları yiyip kilo kaybetmek mi? Aç hissetmemek mi? Bunları kim istemez ki?
Et sevenler yüksek proteine akın ediyor,düşük karbonhidrat planları tıpkı Atkinler,Zone,Protein Gücü,Şeker Kırıcılar gibi. Bu diyetler işe yarasa da yine de hangisinin doğru olduğuna karar vermeden önce risklerini ve faydalarını dikkatlice düşünmek gerek.
Protein’in Ne Kadarı Alınmalı?
Çoğu kişi günlük kalorilerinin %12-%18 ini proteinden alır. Yüksek protein diyeti ile,bu rakam daha yüksek olabilir. Protein,günlük kalorilerinizin yarısı olabilir. Bu ekstra proteinler et,yumurta gibi hayvansal kaynaklardan gelir. Çoğunlukla,bu diyetler ciddi şekilde yiyecek çeşitleri içerisinde bulunan tahıllar,gevrekler ve sebzelerle sınırlandırılır.
Gerçekten de sınırlandırırlar mı ? Araştırmalara göre kesinlikle evet.
Yüksek Protein Diyeti Nasıl Yapılır?
Karbonhidratları kestiğiniz zaman,su kaybettiğiniz için hızla kilo kaybı yaşarsınız. Sonrasında dışarıdan karbonhidrat alınmadığında;vücut kendi yağını enerji için yakar bu durum ketozis olarak adlandırılır. Bu diyet,diğer diyetlere göre daha kolay yapılabilir. Nedeni ise daha az aç hissettirmesi. Fakat ketozis baş ağrılarına,asabiliğe,bulantıya,böbrek sorunlarına ve kalp çarpıntısına sebep olabileceği için çok dikkatli şekilde uygulanmalıdır.
Yüksek Protein Diyeti Güvenli midir?
Sağlık uzmanlarına göre hayır. Bir çok yağlı et ve süt ürünleri kolesterol ve kalp krizi riskini artırabiliyor. Sebze ve tahıl ürünlerini tüketmemek vücudunuzu çok önemli besinlerden ve liflerden yoksun bırakıyor. Ancak;Protein diyeti,obezite ile mücadelede yardımcı olma konusunda oldukça başarılı. Biraz daha hafif bir protein diyeti ile (ki bu da yağları eritecek ama çok fazla karbonhidrat eritmeyecek) çok daha güvenli olabilir.
Protein Diyetine Başlamak
En başta titiz olun. En besleyici yüksek protein planları yağ oranı düşük ve az da olsa karbonhidrat içerenidir. Aşırı planlı diyetlerden sakınmak,yağlı yiyecekler yardımıyla çok az sebze ve meyve tüketmeyerek mümkündür. Doktorunuz sizi çok daha detaylı ve iyi planlı bir diyete yönlendirebilir.
Yüksek Proteinli Et’e Merhaba Deyin
Güzel bir sulu biftekteki protein hiç bir şeyde yoktur. İnce bir dilim seçerseniz bütün proteini daha az yağ ile almış olursunuz. Aslında etin ince bir dilimi tıpkı yuvarlak bir biftek gibi yağ bakımından derisiz tavuk göğsünden daha doygundur.
Beyaz Et’e Ne Dersiniz?
Tavuk ve kümes hayvanları yüksek protein diyetinin bir parçasıdır. Eğer beyaz eti seçerseniz,kırmızı etten çok daha az yağ alırsınız. Et yemenizi biraz daha azaltmak için,doymuş yağlı olan deriyi çıkarmanız gerek.
Balık,Yağ Bakımından Oldukça Sağlıklıdır
Balığın beyni yoktur. Bolca protein içerir ve yok denilebilecek kadar az yağlıdır. Bazı türler çok yağlı olsa da,somon ve tuna gibi balık türleri güzel bir seçimdir. Bunun nedeni bu balıklardaki yağın genelde kalp dostu türde olan omega 3 yağ asitleri içermesidir. Çoğu diyetler,kanser riskini,artiritler ve kalp hastalıkları riskini azaltan yağları yeterli seviyede içermez. Bu da dikkat edilmesi gereken önemli bir unsurdur.
Yumurtalar Proteinin Ucuz Bir Modelidir
Yumurtalarda çok fazla kolesterol vardır,ama günde bir kere tüketmek sağlıklı yetişkinler için güvenlidir. Yumurtanın sarısı bütün kolesterole sahiptir ve proteinin yarısından daha azdır,bu yüzden yumurtanın beyazını tercih edebilirsiniz. Fakat yumurtanın sarısını yeseniz bile,kolesterolün çok az bir miktarı kana eklenir. Doymuş yağlar ve trans yağların kolesterol seviyenizi arttırması çok daha muhtemeldir.
Soya:Protein Bakımından da Zengin
Soya peyniri,soya burger ve diğer soya bazlı yiyecekler protein kaynağı olarak besleyicidirler. Sağlıklı bir ek bilgi olarak:25 gram soya proteini yemek günlük kolesterol seviyemizi düşürmede yardımcı olabilir.
Fasulyeler,Tam Bir Lif ve Protein Kaynağı
Fasulye içerisi protein ve lif dolu sıkıştırılmış bir sağlık kaynağıdır. Lif ve protein dolu olan bu gıda uzun süre tok kalmanıza ve aynı zamanda kolesterol seviyenizi düşük tutmada da yardımcıdır. Bir buçuk su bardağı fasulyede 3 parça biftekte olan kadar protein vardır.
Az Yağlı Süt
Süt,peynir ve yoğurt protein bakımından zengin olmakla birlikte içerdiği kalsiyum ile güçlü kemiklere ve sağlıklı bir kalbe sahip olmanıza olanak sağlar. Düşük yağlı,yağsız veya yağlı süt ürünleri kalorinizi dengelemenizde size yardımcı olur. Protein değerleri yüksek bu hafif ürünler protein diyetinin olmazsa olmazlarındandır.
Tam Tahıllı ve Aşırı Lifli Gıdalarında Bir Sınırı Var!
En yüksek değerlere sahip protein diyeti yaparken dikkatli olunması gerekir. Yanlış yapıldığında kullanılan tahıl kilo vermeden çok,almanıza sebebiyet verebilir. Yüksek proteinli tahıllar veya enerji barları diyetinizi hızlandırmada size yardımcı olabilir. Bu tür gıdalar sanılanın aksine şeker ve yağ oranı olarak oldukça düşüktür.
Meyve ve Sebzeler İçin Kendinize Özel Bir Bölüm Oluşturun
Diyetiniz için meyve ve sebzelerle bürünmüş kendinize özel bir köşeniz olması oldukça faydalıdır. Bu besleyici altın madenleri diğer gıdaların çoğunda bulunmaz. Araştırmalarında gösterdiği gibi içerdiği antioksidanlar sayesinde bol meyve ve sebze yemek insanlar için kanser riskini ciddi derece azaltır. Bu tarz bir beslenme ise sağlıklı bir diyet açısından oldukça faydalıdır.
Daha Fazla Protein,Daha Fazla Risk mi?
Tıbbi toplulukların uzun süreli uygulanan yüksek protein diyeti ile ilgili endişeleri vardır. Aşırı doymuş yağlar,aşırı lifli gıdalar ve çok yüksek değerli proteinler ile yapılan protein diyeti aşırıya kaçıldığında düşük olan kolesterol seviyesini ve kalp hastalığı riskini artırabilir. Yüksek protein diyeti uzun süre uygulandığında kemik erimesi(osteoporoz) ve böbrek hastalıkları gibi potansiyel sağlık risklerini de beraberinde getirir.
Bu sebeple protein diyeti mutlaka ve mutlaka bir diyetisyen hekim kontrolü altında uygulanmalıdır. Her şeyden alınması gerektiği kadar alınmalı ve aşırıya kaçılmamalıdır.
Aksi halde ipin ucu kaçtığı takdirde protein diyeti ile kilo vereyim derken çok ciddi sağlık problemleri ile karşı karşıya kalınabilir.
Sağlık Editörü