Öfke yönetimi sizi öfke duygusundan alıkoymaya çalışmaz veya içinizde tutmaya yönlendirmez. Öfke, doğru yollardan dışarı vurmayı bildiğiniz takdirde normal, sağlıklı bir duygudur. Öfke yönetimi de, nasıl dışarı vurmanız gerektiğini öğretmek üzerinedir.
Kitap ya da diğer kaynakları kullarak öfke yönetim yetilerini kendi kendinize öğrenebilirsiniz. Fakat çoğu kişi için öfke yönetimi dersi almak veya ruh sağlığı danışmanına gitmek en etkili yaklaşımdır.
Neden Yapılır?
Öfke yönetimi hayal kırıklıklarını erken tanımanıza ve ihtiyaçlarınızı sakin kalıp kontrolü elinize alabileceğiniz yollardan çözmenize yardımcı olur.
Öfke kontrolüne ihtiyaç duyduğunuzu gösterebilecek bazı belirtiler:
- Sürekli öfkenizi içinde tutmanız gerektiği hissi
- Eş, çocuk ya da iş arkadaşlarınızla yaptığınız hayal kırıklıklarını artıran sık tartışmalar
- Kanunlarla sorunu olma
- Kavgaları başlatma veya eşinize, çocuğunuza vurma gibi fiziksel şiddet eğilimleri
- İnsanlara veya mülke karşı şiddet tehditleri
- Eşyaları kırmak ya da dikkatsiz araba sürmek gibi kontrol dışı davranışlar
Nasıl Öğrenilir?
Birçok kitap ve internet sitesi öfke yönetimi hakkında bilgi sunar. Fakat, kendi yetileriniz sakin kalma ve kontrollü davranma konusunda yetersiz kalıyorsa bir ruh sağlığı danışmanı ya da öfke yönetimi eğitiminden faydalanabilirsiniz.
Öfke yönetimi programı ya da bu konuda uzmanlaşmış bir danışman bulmak kolaydır. Araştırmaya başlarkan göz önünde bulundurulabilecek birkaç ipucu:
- Kitap, video ve diğer kaynakları araştırın.
- Blog, destek grupları ve kitaplar için internette arama yapın.
- Doktorunuzdan referans için program ya da danışman tavsiyesi isteyin.
- Öfke yönetim programını tamamlamış ya da diğer aşamalardan geçmiş biriyle konuşun.
Öfke yönetim üzerine çalışmaya başladığınızda, öfke sürecinde oluşan duygusal ve fiziksel belirtileri ve özellikle tetikleyen sebepleri tanıyın. Bu sebeplere dikkat edin ve not alın:
- Öfkenizi tetikleyen ya da daha kötü hale getiren stres etkenlerini belirleyin. Örneğin; çocuk veya partnere karşı hayal kırıklığı, finansal stres ya da iş arkadaşıyla yaşanılan problemler.
- Öfke hissiniz arttığında meydana gelen fiziksel belirtilere dikkat edin -örneğin; çenenizi sıkmak ya da çok hızlı araba sürmek.
- Öfke hissiniz arttığında meydana gelen duygusal belirtileri not edin. örneğin; birine bağırma isteği ya da söylemek istediklerinizi içinizde tuttuğunuz hissi.
Karşılaşabileceğiniz Sonuçlar
Öfke yönetimi dersleri ve danışmanlığı birebir, çocuk, partner, diğer aile üyeleri eşliğinde ya da grup şeklinde yapılabilir. Yöntem, oturumların uzunluğu ve kaç tane seans yapılacağı program, terapist ve hastanın ihtiyaçlarına göre değişiklik göstermektedir. Çoğunlukla, kurs ya da danışmanlık, haftalar ya da aylarca sürebilir.
Genellikle, öfke yönetimi danışmanlığı, öfkeyle başa çıkabilmek amacıyla belirli yetilerin edinilmesi ve düşünce yolları geliştirilmesi üzerine yoğunlaşır. Başka ruh sağlığı sorunlarınız mevcutsa, öfke yönetimi tekniklerinin etkili olabilmesi için bu sorunların üzerinde çalışmanız gerekebilir.
Öfke yönetimi danışmanlığı ve kurslarının amacı:
- Öfkelenmeye yol açan durumların tanınması ve sinirlenmeden önce agresif olmayan yollardan tepki verilmesi
- Öfkenizi tetikleyen muhtemel durumlarda kullanmak için belirli yetiler edinmek
- Bir durumda mantıklı düşünmediğinizde farkına varılması ve düşünme yollarını düzeltmek
- Üzgün hissetmeye başladığınızda kendi kendinizi sakinleştirebilmek
- Sizi sinirlendiren durumlarda duygu ve ihtiyaçlarınızı kesin bir dille (agresif olmayan) ifade etmek
- Hayal kırıklığı yaratan durumlarda problem çözmeye odaklanmak -enerjinizi kızgın olmaya harcamak yerine, problemi çözmeye yönlendirmeyi öğreneceksiniz
- Sorunları çözmek ve öfkenizi yatıştırmak için etkili bir şekilde iletişim kurmak
Sonuçlar
Öfke yönetimi yetisini geliştirmek bir çok fayda sağlar. Sorunlar meydana geldiğinde daha fazla kontrole sahip olduğunuzu hissedersiniz. Kendinizi kesin bir dille ifade edebileceğinizi bilmek, birini kırmamak adına öfkenizi ‘içinizde tutmanız’ gerektiği hissi sebebiyle hayal kırıklığı yaşamayacağınız anlamına gelir.
Şu durumlarda öfke yönetimi yardımcı olabilir:
- İhtiyaçlarınızı dile getirebilmek. Öfkelenmek yerine sizi hayal kırıklığına uğratan şeyleri tanımak ve hakkında konuşabilmeyi öğrenmek. Kendini nasıl ifade edebileceğini öğrenmek fevri ve kırıcı konuşmalardan kaçınmaya, sorunları çözmeye yardımcı olarak olumlu ilişkiler sürdürmeyi sağlar.
- Daha sağlıklı koşullarda kalmak. Sürekli öfke hissinin yol açtığı stres, baş ağrıları, uyku, sindirim ve nabız problemleri riskini artırabilir.
- Despresyon, işyeri sorunları ve problemli ilişkiler gibi öfkeyle bağıntılı psikolojik sorunları engellemek.
- Hayal kırıklığını işleri tamamlamak için kullanmak. Yanlış yollardan dışa vurulan öfke düzgün düşünmeyi engelleyip yanlış kararlar vermeye yol açabilir. Zamanla hayal kırıklığı hissini, daha çok çabalamak ve olumlu tavırlar sergilemeyi motive etmek amacıyla kullanmayı öğreneceksiniz.
- Çareyi bağımlılık yapıcı maddelerde aramaktan kaçınmak. Kronik öfke hisseden kişiler arasında alkol, uyuşturucu ve yiyeceklere yönelme yaygın bir durumdur. Bunları kullanmak yerine, soğukkanlılık ve kontrolünüzü sağlamak adına öfke yönetimi tekniklerini kullanabilirsiniz.
Sağlık Editörü