Spor Yapmak Depresyonu Önler mi?

Sporun beden sağlığımız üzerinde olumlu etkileri zaten biliniyor. Şimdi, sporun verdiği mutluluk ve ruh sağlığımız üzerindeki katkıları konuşuluyor.

Uzmanlar, sinirlerimiz bozulduğunda buzdolabı yerine spora koşmamız gerektiği konusunda uyarıda bulunuyorlar. Spor beyne biyolojik ve psikolojik anlamda yaptığı etkilerle ruh sağlığını kalkındırıcı özelliğe sahiptir. Aktivite esnasında salgılanan bir takım özel hormonlar, (antidepresan ve haz almayı etkileyici) beyinde haz almayı sağlamaktadır. Spor ayrıca kişiler arasında etkileşim ve iletişimi sağlamakta ve işbirliğini geliştirmektedir. Spor kişinin bedenini ve kendini umursamasını, kendine verdiği değeri ve benlik saygısını artırmaktadır.

Biz hafif ve orta şiddetteki depresyonlarda, sporun tedavi edici etkisinden yararlanabiliriz. Dünya Sağlık Örgütünün, sporu 2005 yılında ruh sağlığını koruyucu önlemler arasına almıştır ve her gün 30 dakika spor yapılması önerilmektedir. Fiziksel aktivite herkes için önemlidir ve sadece fiziksel sağlığın iyileştirilmesi için değil, aynı zamanda psikolojik, toplumsal ve sosyal yararları açısından da çok daha önemlidir.

Sporun diğer önemli bir özelliği doğal anti-depresan özelliği göstermesidir. Düzenli spor yapanlarda depresyon nerdeyse hiç görülmez. Sistemli ve düzenli yapılan sporla endorfin ve melatonin, dopamin gibi mutluluk hormonlarının salgısında artış gerçekleşir.

Washington Üniversite’sinden Paul Crane’nin yürüttüğü bir çalışmaya göre, az da olsa düzenli bir biçimde spor yapanların Alzheimer’e yakalanma ihtimali yüzde 38 düşüyor. Texas Üniversitesi’nin yaptığı bir başka çalışmaysa, günde yarım saat yürümenin, depresyona bağlı belirtilerde azalmaya neden olduğunu ortaya koyuyor. Spor yapmak iş yaşamının stresi karşısında da yararlı sonuçlar sağlayabiliyor. Beyinde oksijen artmasına neden olarak hafızayı güçlendiriyor ve insanı zinde tutarak beyinsel performansını da artırır.

Endorfin salgılanması mutsuzluğun ve gerginliğin azalmasına yardımcı oluyor. Fazla kilolarından, gergin bir ruh halinden, uykusuzluktan, yorgunluktan ve genel bir mutsuzluk halinden şikayetçi olanlara özellikle spor özellikle tavsiye edilmektedir.

Spor yapmak hafızayı güçlendiriyor ve beynin kapasitesini artırıyor. Spor stresi azaltmaya ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı oluyor. Yapılan bazı deneyler, fiziki aktivitenin depresyona bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerin azalmasında yardımcı olduğunu vurguluyor.

Sporun Ruh Sağlığına Olan Etkilerini Şu Şekilde Sıralayabiliriz;

  1. Sağlığınızın değerini anlamanıza yardımcı olur.
  2. Yaşam kalitenizi arttırmanıza ve geliştirmenize yardımcı olur.
  3. Fiziksel performansınızı geliştirir.
  4. Çok çeşitli sebeplere bağlı baş ağrılarından kurtulmanızı sağlar.
  5. Endişe ve kuruntularınızı azaltır.
  6. Streslerden korunmaya ve kurtulmaya yardımcı olur.
  7. Depresyonun hafifletilmesine ve atlatılmasına yardımcı olur.
  8. Zihinsel uyanıklılığınızı artırır.
  9. Yabancı madde kullanımı ile mücadeleye yardımcı olur.
  10. Ani kabarmaların üstesinden gelmeye yardımcı olur.
  11. Yaşlı bireylerdeki kısa süreli belleklerin gelişmesine yardımcı olur.
  12. Genel ruhsal durumunuzun gelişmesini sağlar.
  13. Kolay ve iyi uyumanıza yardımcı olur.
  14. Kassal güç seviyenizi arttırır.
  15. Cinsel hayatınızın istenen doyumda ve düzeyde artmasını sağlar.
  16. İyi bir fiziksel görünüş sağlar.
  17. Kendinize olan güven duygunuzu arttırır.
  18. Rahat olmanıza yardımcı olur.
  19. Kısa süreli bilgileri hafızanızda tutma kabiliyetini geliştirir.
  20. Bol enerji verir. Günlük hayatınızda acil durumlarda ihtiyacınız olan enerjiyi sağlar ve sonradan ihtiyaç olabilecek daha fazla enerjinizi korumanıza yardımcı olur.
  21. Bağımsız hayat tarzını korumanıza yardımcı olur.
  22. Yeni insanlarla karşılaşmanıza ve yeni arkadaşlar edinmenize yardımcı olur.

Yine de unutulmaması gerekir ki sporun ruh sağlığımız üzerine pek çok olumlu etkisinin olmasının yanı sıra ağır depresyon gibi daha ciddi sorunlarda tamamen tedavici edici değildir. Fakat biz, depresyona girmeden düzenli spor yaparak ruh sağlığımızı koruyabiliriz.

 

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

30 Dakikalık Antrenman Programı

Antrenman yapmak için vaktinizin olmadığını mı düşünüyorsunuz? Aslında var. Kilit nokta yaptığınız antrenmanın yoğunluğudur. Kısa ve hızlı, yüksek yoğunluklu bir antrenman metabolizmanızı hızlandırır ve kaslarınızı sıkılaştırır.
Read More

Sabah Sporunun Faydaları Nelerdir?

Sabah sporu ve faydaları özellikle yağ yakımı konusunda karşımıza çıkar. Gece boyunca dinlenmiş, büyüme hormonu salgılamış ve karbonhidrat depolarını tüketmiş olan vücutta tek enerji kaynağı depolamış olduğumuz yağlardır.
Read More

Ağırlık Çalışmanın 20 Faydası

Ağırlık çalışmak kaslarınızı geliştirmenize ve istediğiniz vücuda sahip olmanıza olanak sağlar. Fakat kasların gelişimi ağırlık çalışmanın 20 faydasından sadece bir tanesidir. İşte ağırlık çalışmanın sağladığı 20 fayda;
Total
0
Share